Καρκίνος του ήπατος: Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη ανοσοθεραπεία

  • Ρούλα Τσουλέα
καρκίνος του ήπατος
Ο καρκίνος του ήπατος αναπτύσσεται έπειτα από πολλά χρόνια λοίμωξης με ιούς ηπατίτιδας, καθώς και σε άτομα με ιστορικό χρόνιου αλκοολισμού, λιπώδους διήθησης του ήπατος και άλλων ηπατολογικών προβλημάτων.

Την πρώτη ανοσοθεραπεία που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμηθεί ο προχωρημένος καρκίνος του ήπατος, ενέκρινε ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων.

Πρόκειται για το φάρμακο νιβολουμάμπη (nivolumab) που εγκρίθηκε για τους πάσχοντες από ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, οι οποίοι παρουσιάζουν εξέλιξη της νόσου τους ή δεν αντέχουν τη θεραπεία με άλλα φάρμακα.

Η έγκριση του nivolumab βασίσθηκε στα ευρήματα μελέτης με 154 ασθενείς. Η μελέτη έδειξε ότι οι 22 (το 14,3%) ανταποκρίθηκαν σε αυτό, παρουσιάζοντας συρρίκνωση των όγκων τους. Οι τρεις από αυτούς τους ασθενείς (το 1,9%) είχαν πλήρη ανταπόκριση και οι 19 (12,3%) μερική.

Αν και το ποσοστό όσων ανταποκρίθηκαν δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλό, οι ασθενείς αυτοί έχουν λιγοστές άλλες θεραπευτικές επιλογές, λένε οι ειδικοί.

Η διάρκεια της ανταπόκρισης έφθασε έως τους 38 μήνες. Το 91% των ασθενών ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία για 6 μήνες ή περισσότερο. Το 55% ανταποκρίθηκαν για 12 μήνες ή περισσότερο. Άλλο ένα 40% των συμμετεχόντων παρουσίασαν σταθεροποίηση της νόσου τους.

Ο καρκίνος του ήπατος

Ο καρκίνος του ήπατος (ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα) συνήθως αναπτύσσεται έπειτα από πολλά έτη ή δεκαετίες χρόνιας λοίμωξης με τους ιούς της ηπατίτιδας Β ή C. Αναπτύσσεται επίσης έπειτα από:

  • Χρόνια κατάχρηση αλκοόλ
  • Λιπώδη διήθηση του ήπατος
  • Άλλες παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κίρρωση του ήπατος

Ο καρκίνος του ήπατος συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό έχει ως συνέπεια να είναι δύσκολη η αντιμετώπισή του.

Από τους ασθενείς της παρούσας μελέτης, πολλοί είχαν ενεργό ιογενή ηπατίτιδα (Β ή C). Κανένας όμως δεν είχε ταυτοχρόνως λοίμωξη και με τις δύο ηπατίτιδες. Επιπλέον, το 70% είχαν ήδη μεταστάσεις όταν εντάχθηκαν στη μελέτη.

Το nivolumab

Το nivolumab είναι εγκεκριμένο για διάφορες μορφές καρκίνου. Υπάρχουν, όμως, διαφοροποιήσεις στις εγκρίσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη είναι εγκεκριμένο για το προχωρημένο μελάνωμα και τον μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Επίσης για τον καρκίνο του νεφρού, τον καρκίνο του ουροθηλίου (ουροδόχος κύστη) και το κλασικό λέμφωμα Χότζκιν. Είναι ακόμα εγκεκριμένο για ορισμένους καρκίνους κεφαλής & τραχήλου. Στις ΗΠΑ έχει λάβει έγκριση και για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Οι πολλαπλές εγκρίσεις βασίζονται στο ότι δεν στοχεύει γενικώς τους καρκινικούς όγκους. Στόχος του είναι συγκεκριμένα μοριακά χαρακτηριστικά τους, τα οποία είναι κοινά σε πολλές μορφές της νόσου. Ωστόσο δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι υποψήφιοι για ανοσοθεραπεία, αλλά επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια.