Καρκίνος ωοθηκών: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν;

  • Iatropedia
Ο καρκίνος ωοθηκών μπορεί να αντιμετωπιστεί αν διαγνωστεί έγκαιρα. Επειδή η γνώση είναι δύναμη, μάθετε στο άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πάθηση αυτή.

Κλειδί η έγκαιρη πρόληψη

Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι ο καρκίνος των ωοθηκών αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να προληφθεί. Μάλιστα οι επιστήμονες έχουν στη φαρέτρα τους νέες θεραπείες, που αναχαιτίζουν την νόσο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Φούσκωμα ή πίεση στην κοιλιά

Πόνος στην κοιλιά ή την πύελο

 

Συχνή ούρηση

 

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες που δεν είναι καρκίνος. Αν όμως συμβαίνουν διαρκώς και για περισσότερο από μερικές εβδομάδες, καλό είναι να επισκεφτείτε άμεσα τον θεράποντα ιατρό σας.

 

Παράγοντες κινδύνου

 

Οι πιθανότητες μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο των ωοθηκών είναι υψηλότερος εάν κάποιος στενός συγγενής είχε καρκίνο ωοθηκών, μαστού, ή του παχέος εντέρου.

 

Οι γυναίκες με βαρύ οικογενειακό ιστορικό πρέπει να απευθυνόνατι στον ειδικό γιατρό.

 

Άλλος ένας ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι η ηλικία. Είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να εμφανίσουν τη νόσο αν λαμβάνουν ορμονική θεραπεία στην εμμηνόπαυση.

 

 

Επίσης οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών σε σχέση με άλλες γυναίκες.

 

 

Διάγνωση

 

Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία μπορεί να αποκαλύψουν μια μάζα στις ωοθήκες. Αν υπάρχει υποψία καρκίνου, το επόμενο βήμα είναι συνήθως η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ύποπτων ιστών και ακολουθεί βιοψία.

 

http://www.webmd.com

 

Τεστ ανιχνεύει την προδιάθεση για καρκίνο μαστού και ωοθηκών!