Καρκίνος δέρματος: Σε ποια σημεία »χτυπά»;

  • Iatropedia
Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να αντιμετωπιστεί αν διαγνωστεί νωρίς. Σύμφωνα με τους ειδικούς όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η θεραπεία τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχει.

Συνήθως εμφανίζεται στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στο λαιμό, στα χέρια. Ένας άλλος τύπος καρκίνου του δέρματος είναι το μελανώμα το οποίο, είναι περισσότερο επικίνδυνο αλλά λιγότερο συχνό.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι πιο συχνός σε άτομα που:

Κάθονται πολλές ώρες στον ήλιο ή έχουν καεί από τον ήλιο

Έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια

Έχουν ένα μέλος της οικογένειας με καρκίνο του δέρματος

Είναι άνω των 50 ετών

Η νόσος είναι ιάσιμη όταν ο καρκίνος βρίσκεται νωρίς. Αν όμως δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα ορισμένοι τύποι καρκίνου του δέρματος κυττάρων μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλους ιστούς και όργανα. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) και θεραπεία βιολογική.

Ο καρκίνος του δέρματος που δεν είναι μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί ως ένα κόκκινο οζίδιο, που αιμορραγεί ή αναπτύσσει μια κρούστα, ή μια πληγή που δεν επουλώνεται. Εμφανίζεται πιο συχνά στη μύτη, το μέτωπο, τα αυτιά, στο κάτω χείλος, στα χέρια, και σε άλλες περιοχές που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο.

Οι λιγότερο συχνές μορφές καρκίνου του δέρματος περιλαμβάνουν το σάρκωμα Kaposi, που εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σμηγματογόνων αδένων καρκίνωμα, μια επιθετική μορφή καρκίνου που προέρχονται από τους αδένες και καρκίνωμα Μέρκελ, το οποίο συνήθως εντοπίζεται σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο.

πηγη:http://www.webmd.com