Καρφιτσώστε τον πόνο με …βελονισμό!

  • Iatropedia
Τα τελευταία εκατό χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει τον βελονισμό ως ιατρική πράξη.Κατά την διάρκεια της εισάγονται από εξειδικευμένο γιατρό λεπτές βελόνες σε προκαθορισμένα σημεία του σώματος με σκοπό την θεραπεία διάφορων παθήσεων και την ανακούφιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Πως ο βελονισμός ανακουφίζει από τους πόνους; Πόσο κοστίζει; Ποιες παθήσεις αφορά; Ποιό είναι το ποσοστό επιτυχίας; Στο επιστημονικό άρθρο, που ακολουθεί θα ενημερωθείτε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον βελονισμό.

Του Ιωάννη Κωνσταντινίδη

Χειρουργού Ορθοπαιδικού-Ιατρού άσκησης Βελονισμού

Τι είναι ο βελονισμός;

Ως Βελονισμό ορίζουμε την ιατρική πράξη κατά την οποία ο ιατρός εισάγει ανώδυνα, λεπτές βελόνες σε προκαθορισμένα σημεία του δέρματος, με σκοπό την θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Οι βελόνες είναι μίας χρήσεως, πολύ λεπτές, και πολλές φορές ο ασθενής χαλαρώνει τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του Βελονισμού, που κοιμάται.

Ποιος μπορεί να ασκήσει τον βελονισμό;

Για να εφαρμόσει κάποιος τον Βελονισμό, σύμφωνα με τα Ελληνικά και Διεθνή δεδομένα, κρίνεται απαραίτητο:

– Να είναι πτυχιούχος ιατρός

– Να έχει άδεια ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος για την Ελληνική Επικράτεια

– Να είναι εγγεγραμμένος στον Ιατρικό Σύλλογο της περιοχής του

– Να έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον τριακόσιες ώρες θεωρητικής και πρακτικής διδασκαλίας Βελονισμού, σε εκπαιδευτικό κέντρο της Ελλάδας ή του εξωτερικού

– Να είναι τακτικό μέλος αναγνωρισμένης ιατρικής εταιρείας Βελονισμού και εγγεγραμμένος στα αρχεία της

Ο Βελονισμός αποτελεί ιατρική πράξη και όπως κάθε ιατρική πράξη, μπορεί να εφαρμόζεται μόνο από ιατρούς. Απαγορεύεται η άσκηση του από φυσικοθεραπευτές και νοσηλευτές και η άσκηση του προκαλεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και επισύρει βαριές ποινικές ευθύνες. Το υπουργείο έχει εκδώσει σχετικές αποφάσεις εδώ και δεκαετίες και ο κόσμος θα πρέπει να προσέχει να μην πέφτει θύμα επιτηδείων. Οι ασθενείς θα πρέπει να καταγγέλλουν κάθε παράνομη ενέργεια μη ιατρού ο οποίος ασκεί τον βελονισμό.

Πότε πρωτοεμφανίστηκε ο βελονισμός;

Ο Βελονισμός εμφανίστηκε στην Κίνα πριν 4-5 χιλιάδες χρόνια. Τα τελευταία 100 χρόνια διαδόθηκε στον Δυτικό κόσμο και στην εποχή μας αναγνωρίζεται από την παγκόσμια οργάνωση υγείας ως ιατρική πράξη. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε πως η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε το 2009 το Παγκόσμιο συνέδριο βελονισμού με μεγάλη επιτυχία.

Ενδεικτικά ας αναφέρουμε μερικές:

-κεφαλαλγίες

-ημικρανίες

-νευραλγία τριδύμου

-οσφυαλγία, ισχιαλγία

-αυχενικό σύνδρομο

-οστεοαρθρίτιδες (ώμου, ισχίου, γόνατος κτλ.), ρευματοειδής αρθρίτιδα

-αϋπνία

-άγχος

-διακοπή καπνίσματος

-παχυσαρκία

-κυτταρίτιδα

-λίφτινγκ προσώπου

Ποιες είναι οι αντενδείξεις;

Δεν υπάρχει καμία απολύτως αντένδειξη. Εφόσον είστε στα χέρια ενός ιατρού κατάλληλα εκπαιδευμένου, δεν διατρέχεται κανέναν κίνδυνο. Η άσκηση του βελονισμού από μη ιατρούς εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Ο βελονισμός πονάει;

Οι βελόνες είναι μίας χρήσεως και έχουν διάμετρο 25-30 χιλιοστά. Είναι τόσο λεπτές που ο ασθενής δεν καταλαβαίνει πόνο.

Που τοποθετούνται οι βελόνες;

Οι βελόνες τοποθετούνται σε όλο το σώμα. Πχ όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία οσφυαλγία, βάζουμε βελόνες τοπικά στην περιοχή της μέσης αλλά και στα χέρια, στα πόδια, ακόμα και στο κεφάλι και στα αυτιά.

Πόσο κοστίζει η κάθε θεραπεία;

Η κάθε συνεδρία κοστίζει όσο μία επίσκεψη σε έναν ειδικό ιατρό για εξέταση, διάγνωση της πάθησης σας. Η τιμή της συνεδρίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί απαγορευτική για τον μέσο Έλληνα.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για να γίνει καλά ο ασθενής;

Ο αριθμός των συνεδριών που θα χρειαστούν, εξαρτάται από την πάθηση, τη σοβαρότητα της και την ηλικία του ασθενούς. Οι περισσότεροι ασθενείς γίνονται καλά με λιγότερες από 10 συνεδρίες αλλά βλέποντας την ευεργετική δράση του βελονισμού στο σώμα και την ψυχής τους, συνεχίζουν να προσέρχονται για βελονισμό ακόμα και μετά την θεραπεία του προβλήματος τους.

Πόσο συχνές είναι οι συνεδρίες;

Συνήθως 2-3 συνεδρίες την εβδομάδα είναι αρκετές, αλλά και η συχνότητα εξαρτάται από την πάθηση και τον ασθενή. Όπως και να έχει, πρέπει να γνωρίζετε, πως το αποτέλεσμα του βελονισμού είναι αθροιστικό και στο ίδιο καλό αποτέλεσμα θα φτάσει και αυτός που θα κάνει 3 συνεδρίες την εβδομάδα και εκείνος που θα επιλέξει να κάνει 1 συνεδρία την εβδομάδα.

Πόση ώρα κρατάει η κάθε συνεδρία;

Η κάθε συνεδρία κρατάει κάτι λιγότερο από μία ώρα. Πολλές φορές οι ασθενείς χαλαρώνουν τόσο πολύ μετά την τοποθέτηση των βελονών, που κοιμούνται.

Ποιο το ποσοστό επιτυχίας;

Εξαρτάται από την πάθηση, αλλά σε γενικές γραμμές το 70-80% των ασθενών γίνεται τελείως καλά και το 95% των ασθενών βλέπει μεγάλη βελτίωση. Σχεδόν όλοι λένε πως έκαναν λάθος που δεν δοκίμασαν νωρίτερα τον βελονισμό και το σημαντικότερο, κανείς δεν μετανιώνει που έκανε βελονισμό.

Για να είμαστε πρακτικοί, αν κάποιος έχει οσφυαλγία ή οσφυοισχιαλγία, πόσες συνεδρίες χρειάζονται και τι αποτελέσματα έχει;

Ως ορθοπαιδικός πρώτα τον εξετάζω για να δω ποια είναι τα αίτια της οσφυαλγίας. Στη συνέχεια και εφόσον κρίνω πως μπορεί να βοηθηθεί από τον βελονισμό, αρχίζουμε θεραπεία. Υπάρχουν περιπτώσεις που με 5 βελονισμούς οι ασθενείς έγιναν απολύτως καλά αλλά τις περισσότερες φορές στον βελονισμό καταφεύγουν τα δύσκολα περιστατικά.

Οι ασθενείς που έχουν γυρίσει σε 7-8 ιατρούς και δεν θεραπεύτηκαν και ως τελευταία ελπίδα έχουν τον βελονισμό. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να κάνουν και 20 συνεδρίες για να γίνουν καλά. Σε αυτούς τους ασθενείς κάνουμε και θεραπεία με ειδικό laser. Τα ποσοστά επιτυχίας του βελονισμού γενικά σε ασθενείς με οσφυαλγία και οσφυοισχιαλγία είναι πολύ μεγάλα.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, αλλά και από προσωπική εμπειρία, αγγίζουν το 90%. Εδώ πρέπει να επιστήσω για άλλη μία φορά την προσοχή των τηλεθεατών στο γεγονός πως η άσκηση του βελονισμού είναι ιατρική πράξη και αν καταφύγουν σε μη ιατρό, τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ μικρότερα και σε αυτό δεν φταίει ο βελονισμός αλλά αυτός που τον ασκεί.

Έχω πολλά περιστατικά που έκαναν βελονισμό σε μη ιατρό πχ φυσικοθεραπευτή, και δεν είδαν καμία βελτίωση και όταν ήρθαν σε εμένα, είτε διαπίστωσα ως ορθοπαιδικός, πως τα αίτια είναι τέτοια που ο βελονισμός δεν θα τους βοηθήσει, είτε έγιναν καλά με λίγες σωστές θεραπείες.

Τι γίνεται με το αδυνάτισμα.

Ο βελονισμός βοηθάει πολύ όποιον θέλει να αδυνατήσει. Βάζουμε 25 βελόνες σε όλο το σώμα πετυχαίνουμε αύξηση του μεταβολισμού, μείωση της όρεξης, αύξηση της αυτοπεποίθησης και σε συνδυασμό με δίαιτες, ο ασθενής χάνει με σταθερό ρυθμό πολλά κιλά. Αν προσπαθήσει κάποιος να κάνει δίαιτα δίχως να κάνει συγχρόνως και βελονισμό, δύσκολα θα τα καταφέρει. Με τον βελονισμό όλοι χάνουν κιλά.

Βελονισμός και κάπνισμα. Πόσο εύκολα κόβεται αυτή η βλαβερή συνήθεια;

Εδώ χρειάζονται 7 καθημερινές θεραπείες και θέληση. Αν κάποιος έρθει με το ζόρι, τα ποσοστά επιτυχίας είναι μικρά. Αν κάποιος θέλει να το κόψει και δεν μπορεί και κάνει βελονισμό τότε το ποσοστό επιτυχίας είναι 75%. Σίγουρα αξίζει να δοκιμάσει κάποιος.

Ιωάννης Κωνσταντινίδης

Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Ιατρός άσκησης Βελονισμού

drikfn@otenet.gr

www.orthopaidikos.info

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμβουλές για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Πότε και γιατί είναι απαραίτητο να μετρήσουμε την οστική μας πυκνότητα;

Στραμπουλήξατε τον αστράγαλο σας; Χρήσιμες πρώτες βοήθειες

Η οστεοαρθρίτιδα καταστρέφει το ισχίο και το γόνατο: πως θεραπεύεται