Κάπνισμα: Αυτό που δεν ξέρουν οι γυναίκες ότι τους κάνει…

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κάπνισμα
Οι γυναίκες που καπνίζουν, είτε αυτό σημαίνει ότι κάνουν πολλά, είτε λίγα τσιγάρα κάθε μέρα, ακόμα και εκείνες που ανήκουν στην ομάδα των παθητικών καπνιστών και εισπνέουν τον καπνό τρίτων (πχ στον χώρο εργασίας ή στο σπίτι) είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν εμμηνόπαυση νωρίτερα, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Tobacco Control.

Η έκθεση για το κάπνισμα, στην οποία συμμετείχαν 79.000 γυναίκες, έδειξε πως όσες κάπνιζαν από την ηλικία των 15 ετών έφτασαν στην εμμηνόπαυση κατά μέσο όρο σχεδόν δύο ολόκληρα χρόνια (21 μήνες) νωρίτερα από τις γυναίκες που δεν κάπνιζαν.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μία (ασθενέστερη) σύνδεση με την παρατεταμένη έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μελέτη προσθέτει όλο και περισσότερες ενδείξεις, ότι οι τοξίνες του καπνού βλάπτουν τη συνολική αναπαραγωγική υγεία.

Όλες οι γυναίκες που συμμετέχουν στην έρευνα είχαν ήδη περάσει στην εμμηνόπαυση, όταν ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων μεταξύ των ετών 1993 και 1998. Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια, έδωσαν πληροφορίες για το πόσο καιρό κάπνιζαν, πόσα τσιγάρα κάπνιζαν την ημέρα και πότε τους ήρθε η εμμηνόπαυση.

Συγκρίνοντας τις καπνίστριες με εκείνες τις γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, οι ερευνητές διαπίστωσαν όσες κάπνιζαν πολύ βαριά (πάνω από 25 τσιγάρα την ημέρα) ήταν πιθανό να έχουν εμμηνόπαυση 18 μήνες νωρίτερα από τις μη καπνίστριες.

Αλλά ακόμα και οι μη καπνίστριες που, όμως, βίωναν επί πολλά χρόνια το παθητικό κάπνισμα πέρασαν στην εμμηνόπαυση νωρίτερα από τις (επίσης) μη καπνίστριες, οι οποίες, όμως, δεν είχαν καμία έκθεση σε παθητικό κάπνισμα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ευρήματα αυτά, επιβεβαιώθηκαν ακόμα και αφότου ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες πρόωρης εμμηνόπαυσης, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η από του στόματος λήψη αντισυλληπτικών και η εθνικότητα.

Υποστηρίζουν, δε, ότι οι τοξίνες στον καπνό πρέπει να παίζουν έναν ρόλο-κλειδί, διαταράσσοντας τις αναπαραγωγικές ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων.

Και παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να είναι απόλυτοι ως προς τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των γυναικών (βάσει αυτών των ευρημάτων), επισημαίνουν ότι και προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την πρώιμη εμμηνόπαυση με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Επίσης, η πρώιμη εμμηνόπαυση έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

http://www.bbc.com