Υπάρχει σχέση τερηδόνας με τον καρκίνο του εντέρου;

  • Iatropedia
Ένα είδος βακτηριδίου, που είναι γνωστό ότι προκαλεί την τερηδόνα στην στοματική κοιλότητα και τα έλκη του δέρματος, είναι ύποπτο και μπορεί να συνδεθεί με τον καρκίνο του εντέρου.

Δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες έχουν βρει το βακτηρίδιο Fusobacterium στους όγκους του παχέως εντέρου.

Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Robert Holt από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser στον Καναδά, αναφέρει ότι εντόπισαν το βακτηρίδιο Fusobacterium στο RNA των καρκινικών όγκων του εντέρου. Το RNA αποτελεί το γενετικό υλικό, παρόμοιο με το DNA που εμπλέκεται στη διαβίβαση και τη μετάφραση του γενετικού κώδικα.

Η άλλη ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Μ. Meyerson από την Dana-Farber -Cancer Institute στη Βοστόνη, των ΗΠΑ, βρήκε στοιχεία του DNA μικροβίων ενδεικτικά του βακτηριδίου Fusobacterium.Και οι δύο μελέτες μαζί, εξέτασαν περισσότερα από 100 δείγματα από υγιείς και καρκινικούς ιστούς του εντέρου.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου στο κόσμο , μετά από τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα.

Αν και η ακριβής αιτία του καρκίνου του εντέρου δεν είναι γνωστή, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και η μεγάλη ηλικία. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες μορφές καρκίνου, που είναι γνωστό ότι συνδέονται με ορισμένα βακτηρίδια και ιούς – για παράδειγμα, τον HPV και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Γενικά θα λέγαμε ότι η έρευνα, μας έδωσε μια ιδέα για το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται ο καρκίνος του εντέρου, αλλά είναι νωρίς ακόμη για συγκεκριμένα αποτελέσματα και χρειάζονται πιο συγκεκριμένες και εμπεριστατωμένες μελέτες.

Εν τω μεταξύ, εμείς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο του καρκίνου του εντέρου ,σταματώντας το κάπνισμα, μειώνοντας την χρήση του οινοπνεύματος, και την κατανάλωση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος στη διατροφή μας , διατηρώντας πάντοτε, ένα υγιές βάρος.

Δείτε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Διαβάστε περισσότερα για τον καρκίνο του μαστού

Διαβάστε περισσότερα για τον καρκίνο του πνεύμονα

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τα κονδυλώματα

Αλκοόλ: Υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση του;

Επτά μύθοι για τα υποκατάστατα νικοτίνης