Υπάρχει επιστημονική εξήγηση ότι συλλαμβάνονται περισσότερα παιδιά το καλοκαίρι απ’ ότι τον χειμώνα;

  • Iatropedia
Έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως ότι οι περισσότερες συλλήψεις παιδιών γίνονται κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών σε σχέση με τους χειμερινούς.

Δεν υπάρχει όμως κάποια σχέση με την ποιότητα του σπέρματος ή των ωαρίων κατά τους μήνες αυτών σχέση. Δεν είναι το σπέρμα πιο δυνατό τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο λόγος της αύξησης των συλλήψεων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού έχει να κάνει με την όλη ψυχοσωματική κατάσταση του ζευγαριού κατά την διάρκεια των θερινών διακοπών.

Κατά την περίοδο αυτή το ζευγάρι είναι πιο ήρεμο, έχουμε καλύτερη λειτουργία των συστημάτων, αυξάνεται η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών.

Βέβαια από την άλλη, παρ΄ ότι δεν έχουν διαπιστώσει ακόμη τις ακριβείς αιτίες, ωστόσο, σε έρευνες έχει παρατηρήθει ότι, η θερμότητα παίζει το ρόλο της στην τεκνοποίηση.

Το ανδρικό σπέρμα εμφανίζει περισσότερη κινητικότητα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Η λεγόμενη «κινητικότητα του σπέρματος», η δυνατότητα του να «κολυμπήσει» μέσα από τον τράχηλο της μήτρας για να συναντήσει το ωάριο της γυναίκας, βελτιώνεται αισθητά το καλοκαίρι.

Γι αυτούς λοιπόν τους λόγους παρατηρούμε να αυξάνονται οι συλλήψεις.

Δρ. Βασίλειος Αθανασίου

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, MD, Ph.D. Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών

Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών IVF ATHENS CENTER Λ. Κηφισίας 5, Μαρούσι

URL: www.ivfathenscenter.gr e: info@ivfathenscenter.gr

Fcb: www.facebook.com/ivfathenscenter?fref=ts

Τηλ : 210 68 59 500 / 502