Ιός «των σχέσεων» τα κονδυλώματα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
«Ως «ιός των σχέσεων», χαρακτηρίζεται ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), με τα κονδυλώματα ως ‘’θορυβώδη’’ έκφραση λοίμωξης από αυτόν, με το κύριο εκλυτικό αίτιο τους να είναι οι σεξουαλικές σχέσεις, ακόμα και με την μη ολοκληρωμένη επαφή, με τη χρήση προφυλακτικού να μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης, αλλά όχι πλήρως».

Υπόθεση και των δύο συντρόφων είναι η αντιμετώπιση του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων και η αντιμετώπισή τους. Αυτό υπογραμμίζει ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή τις συχνές αναφορές του τελευταίου καιρού στον HPV και τις επιπτώσεις του στην υγεία.

Επισημαίνει συγχρόνως ότι «θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες του θεράποντα ιατρού που θα συστήσει τις θεραπευτικές λύσεις που σαφώς και υπάρχουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κονδυλωμάτων, γνωρίζοντας βέβαια πως από τη στιγμή που κολλήσει κάποιος τον ιό θα παραμείνει πάντα φορέας του».

Τι είναι

Τα κονδυλώματα αποτελούν το πιο διαδεδομένο και σύνηθες σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα προερχόμενο από ορισμένους τύπους του HPV ο οποίος σημειωτέον «διαθέτει» περισσότερους από 200, με κάποιους να είναι χαμηλού κινδύνου και κάποιους άλλους, αυξημένου. Η σεξουαλική επαφή, ακόμη και η μη ολοκληρωμένη, αποτελεί τον κύριο παράγοντα μετάδοσής τους, μιας και «κολλάνε» εύκολα με την τριβή του δέρματος ή των βλεννογόνων, ακόμα και με το στοματικό σεξ, οπότε αν έχει κονδυλώματα ο ένας ερωτικός σύντροφος, εύκολα αυτά να μεταδίδονται στον άλλον.

«Τα κονδυλώματα δεν αποτελούν την μόνη ‘’έκφραση’’ του ιού», προσθέτει ο Δρ. Σκαρτάδος, «τη στιγμή που κάποιοι τύποι του επονομαζόμενου υψηλού κινδύνου, ευθύνονται για την ανάπτυξη κάτω από ειδικές συνθήκες για πολύ σοβαρότερες καταστάσεις, όπως είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού, του πέους και του στοματοφάρυγγα».