Ινομυώματα: Όλα όσα θέλετε να μάθετε

  • Iatropedia
Συνήθως δεν δίνουν κανενός είδους συμπτωματολογία και αποτελούν τον πιο συνήθη τύπο καλοήθους όγκου της μήτρας. Ο λόγος για τα ινομυώματα τα οποία ''χτυπούν'' το 50% των γυναικών άνω των 35 ετών. Τι είναι τα ινομυώματα; Πως αντιμετωπίζονται; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Μενέλαου Κ. Λυγνού Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι, που εμφανίζονται στη μήτρα. Συνήθως τα ινομυώματα δεν δίνουν κανενός είδους συμπτωματολογία και αποτελούν τον πιο συνήθη τύπο καλοήθους όγκου της μήτρας. Έχει υπολογιστεί πως περίπου το 50% των γυναικών με ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών παρουσιάζουν ινομυώματα, ενώ υπάρχουν και μελέτες, που ανεβάζουν τη συχνότητα παρουσίας τους ακόμα και στο 70% των γυναικών.

Πριν τον 20ο αιώνα, η καλοήθης αυτή πάθηση μπορούσε να αποβεί μοιραία, αφού η γυναικολογική χειρουργική δεν είχε ακόμα εξελιχθεί επαρκώς. Έτσι τα ινομυώματα μπορούσαν να μεγαλώσουν υπέρμετρα και να προκαλέσουν ακατάσχετες αιμορραγίες, πόνο και κακουχία και τελικά ακόμα και το θάνατο. Όμως σημαντικοί χειρουργοί, όπως ο Kelly και ο Cullen στις αρχές του 20ου αιώνα, συνέδραμαν αποφασιστικά με το έργο τους, ώστε η αφαίρεση αυτών των όγκων σήμερα να θεωρείται ασφαλής και σχετικά ανώδυνη.

Πριν προχωρίσουμε παρακάτω στην παρουσίαση των ινομυωμάτων, χρήσιμο θα ήταν να εκθέσουμε κάποιες βασικές αρχές ανατομίας. Η μήτρα είναι ένας ασκός με πολύ παχιά τοιχώματα. Τα τοιχώματα αυτά αποτελούνται από μυϊκό ιστό. Το εσωτερικό του «ασκού» αυτού (η ενδομητρική κοιλότητα) καλύπτεται από ένα είδους «δέρμα», που ονομάζεται βλεννογόνος χιτώνας ή ενδομήτριο και το εξωτερικό του καλύπτεται από έναν πολύ λεπτό υμένα, που ονομάζεται ορογόνος χιτώνας.

Ανάλογα με το πού εντοπίζονται τα ινομυώματα χωρίζονται σε υπορογόνια (αμέσως κάτω από τον ορογόνο και προς το εξωτερικό της μήτρας, μερικά από αυτά τα ινομυώματα έχουν και μίσχο και ονομάζονται μισχωτά), ενδοτοιχωματικά (μέσα στα μυϊκά τοιχώματα της μήτρας) και υποβλεννογόνια (αμέσως κάτω από το βλεννογόνο χιτώνα και προς το εσωτερικό της μήτρας, μέσα δηλαδή στην ενδομητρική κοιλότητα)

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD

ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Master of Science University College London

Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

http://www.eleftheia.gr/

E-mail: care@eleftheia.gr