Ηλεκτρονικό τσιγάρο (VS) κανονικό τσιγάρο: Κίνδυνοι και διαφορές – Τι πρέπει να ξέρετε [vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ηλεκτρονικό τσιγάρο
Παρά το γεγονός ότι η μετάβαση από το κανονικό τσιγάρο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δείχνει να είναι συμφέρουσα για τις εταιρείες των ηλεκτρονικών τσιγάρων, εντούτοις πρέπει κανείς να αναρωτηθεί αν είναι εξίσου καλύτερα (ή λιγότερο επιβλαβή, αν προτιμάτε) για την υγεία ενός καπνιστή.

Η AsapSCIENCE συγκέντρωσε στο παρακάτω βίντεο όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να απαντήσει σε μια ερώτηση που είναι στο μυαλό σχεδόν όλων των καπνιστών: Μεταξύ ατμίσματος (ηλ. τσιγάρο) και καπνίσματος, ποιο είναι χειρότερο για την υγεία;

Με πάνω από 4.000 χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων 43 καρκινογόνων ενώσεων, το κάπνισμα φαίνεται να είναι η προφανής απάντηση. Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα, αφότου ληφθεί υπόψη το τι θα μπορούσε να κρύβεται στο υγρό που μπαίνει στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και καίγεται, παράγοντας τον ατμό που εισπνέει ο χρήστης.

Τι συμβαίνει με τη νικοτίνη και τις αρωματικές ουσίες στο ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Η πλειονότητα των υγρών αυτών περιέχει νερό, νικοτίνη, αρωματικές ουσίες και μία βάση. Δεδομένου ότι αυτό το υγρό δεν ελέγχεται προς το παρόν από κάποια κεντρική αρχή (παγκοσμίως) το τι μπορεί να βρεθεί σε ένα τέτοιο υγρό διαφέρει ανάλογα με την εταιρεία. Για παράδειγμα, ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν γλυκερίνη, μία οργανική ένωση, η οποία βρίσκεται συνήθως στα λαχανικά. Άλλοι χρησιμοποιούν διακετύλιο (diacetyl), το οποίο έχει συνδεθεί με την ανώμαλη λειτουργία των πνευμόνων μακροπρόθεσμα.

Οι γιατροί και οι φορείς υγείας δεν είναι ακόμη βέβαιοι για το τι κινδύνους μπορεί να εμπεριέχει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο σε βάθος χρόνου για τους καπνιστές,επειδή είναι ακόμα πολύ πρόσφατη η εισαγωγή του στην καθημερινότητά μας.

Έτσι, πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το ποιο είναι πιο ασφαλές: το άτμισμα ή το κάπνισμα; Είναι σαφές ότι οι χημικές ενώσεις στο ηλεκτρονικό τσιγάρο γενικά θεωρούνται λιγότερο επιβλαβείς από ό,τι εκείνες που υπάρχουν στο κανονικό τσιγάρο, οι οποίες είναι εξακριβωμένο ότι προκαλούν καρκίνο. Αλλά το “λιγότερο επιβλαβή” δεν σημαίνει απαραίτητα και ασφαλή.

Η διακοπή του καπνίσματος, από την άλλη πλευρά, είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι καπνιστές είναι 60% πιο πιθανό να κόψουν εντελώς το κάπνισμα με την “ενδιάμεση βοήθεια” μιας ηλεκτρονικής συσκευής ατμίσματος.

Δείτε το βίντεο από την AsapSCIENCE για περισσότερες πληροφορίες:

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το http://www.medicaldaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πόσο επικίνδυνα είναι τα χημικά που περιέχει [vid]

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο οδηγεί τους νέους στο κανονικό κάπνισμα – Πληθαίνουν οι έρευνες που το επιβεβαιώνουν [vid]

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Ατμίζουν με την επικίνδυνη “μέθοδο της σταγόνας” οι νέοι – Κίνδυνο καρκίνου έδειξε έρευνα [vid]

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Μεγάλο κίνδυνο αποκάλυψε νέα έρευνα – Δείτε τι ισχύει!