Ιλαρά: Τα εμβόλια είναι μονόδρομος για παιδιά και ενήλικες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ιλαρά
Η ιλαρά έχει απασχολήσει τις τελευταίες εβδομάδες την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ καθώς τα αυξημένα κρούσματα, έκρουσαν με τον καλύτερο τρόπο τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του αντιεμβολιαστικού κινήματος και στην χώρα μας...

Η ιλαρά είναι εδώ και δεν αφορά μόνο τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες, και ειδικούς πληθυσμούς όπως, είναι οι Ρομά, και τους υγειονομικούς που θεωρούν περιττό τον εμβολιασμό τους τόσο για την ιλαρά όσο και για την εποχική γρίπη.

Στην τελευταία, μηνιαία επιδημιολογική έκθεση για την ιλαρά στην χώρα μας, που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, φαίνεται μια πρώτη τάση για φθίνουσα πορεία. Αυτό ισχύει για τα νέα κρούσματα, αλλά δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.

Από τα 215 κρούσματα που καταγράφηκαν συνολικά στη χώρα μας από το καλοκαίρι, τα 192 αφορούσαν Έλληνες εκ των οποίων οι 156 ήταν Έλληνες Ρομά (ποσοστό 72%). Ο πληθυσμός των Ρομά παρουσιάζει ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από τον τρόπο ζωής με πολλές μετακινήσεις, την καθημερινή διαβίωση σε πολυπληθείς ομάδες με πολλά παιδιά, αλλά και την άρνηση να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής και πρόληψης. Για παράδειγμα, ίσως μια οικογένεια με 5 παιδιά να έχει εμβολιάσει τα δύο πρώτα και με τις δύο δόσεις της ιλαράς. Τα δύο επόμενα μόνο με την πρώτη δόση του εμβολίου, και το ένα παιδί να είναι εντελώς ανεμβολίαστο. Και παρότι τους δόθηκε μία κάρτα με τα εμβόλια που έχουν κάνει τα παιδιά τους, να την έχουν χάσει…

Παρόλα αυτά, τόσο οι Γιατροί του Κόσμου όσο και η Πολιτεία μέσω της γενικής γραμματείας Δημόσιας Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, κάνουν μαζικούς εμβολιασμούς παιδιών Ρομά ώστε να προστατευθούν από τον ιό της ιλαράς και να μην δούμε άλλα παιδάκια σε ΜΕΘ, όπως συνέβη το προηγούμενο διάστημα. Όσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έχει εμβολιαστεί το 85% των παιδιών ενώ οι ενήλικες είναι μάλλον επαρκώς εμβολιασμένοι (ειδικά οι Σύροι) καθώς δεν παρουσιάζουν κρούσματα.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, είπε μιλώντας στο iatropedia ότι μέσα στον Αύγουστο εμβολιάστηκαν 2000 παιδιά Ρομά σε Αθήνα, Μέγαρα, Θήβα, Ασπρόπυργο, Ζεφύρι και Κορινθία. Εξάλλου, μέσα στο 2016 έγιναν συνολικά 42.787 εμβόλια MMR και από τον Ιανουάριο του 2017 έγιναν συνολικά 4500 εμβόλια σε Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Όπως εκτιμά ο κ. Μπασκόζος, εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχουν γίνει 9000 εμβόλια MMR σε παιδιά προσφύγων στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Μέσα δε στον τρέχοντα μήνα Οκτώβριο, γίνονται εμβολιασμοί σε Χαλκίδα, Εύβοια, Λαμία και Αχαϊα.

Αντιεμβολιαστικό

Όπως τονίζει ο κ. Μπασκόζος, είναι σημαντικό με καμπάνιες ενημέρωσης και ηρεμία να εξηγήσουμε στους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους από τον φόβο ασθενειών, ότι τα τελευταία 50 χρόνια μέσω των μαζικών εμβολιασμών εξαφανίστηκαν από την χώρα μας οι πολυομυελίτιδα και η ευλογιά που «θέριζαν» ζωές παιδιών επί δεκαετίες. Και ότι για να επιτυγχάνεται ανοσία σε μια κοινωνία -σύμφωνα με τον ΠΟΥ- πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 98% του πληθυσμού.

Ποιοι να κάνουν το εμβόλιο για την ιλαρά

Όπως είχε γράψει το iatropedia και σε προηγούμενο άρθρο του, είναι σημαντικό να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970. Οι εγκυμονούσες δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο ούτε και οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες. Για τα παιδιά, πρέπει να γίνει η πρώτη δόση στο 1 έτος και 2 μήνες μετά η αναμνηστική δεύτερη δόση. Ενώ και όσα παιδιά δεν έχουν κάνει την δεύτερη δόση και έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από την πρώτη, πρέπει να το κάνουν.