Οι παρενέργειες στα κορίτσια του εμβολίου κατά του HPV

  • Iatropedia
Το εμβόλιο στα κορίτσια κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV είναι γενικά ασφαλές, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λιποθυμίας και μολύνσεων του δέρματος λίγο μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία μελέτησε σχεδόν 190.000 κορίτσια που είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, το οποίο προστατεύει από τέσσερα στελέχη του ιού που προκαλεί καρκίνο και κονδυλώματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Νικολά Κλάιν του Κέντρου Μελέτης Εμβολίων του Ιατρικού Ινστιτούτου Κάιζερ Περμανέντε στην Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό «Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, ανέλυσαν πληροφορίες από την αντίδραση των κοριτσιών στους εμβολιασμούς, που είχαν γίνει μεταξύ των ετών 2006-2008 και υπολόγισαν τον ετήσιο ρυθμό εμφάνισης κάθε πιθανής παρενέργειας κατά τα επόμενα χρόνια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λιποθυμία ήταν έξι φορές πιθανότερη να συμβεί την μέρα του εμβολιασμού (24 περιστατικά ανά 1.000 εμβολιασμένα κορίτσια) σε σχέση με όσα λιποθύμησαν μήνες μετά τον εμβολιασμό (τέσσερα περιστατικά ανά 1.000 εμβολιασμούς). Όμως επειδή οι εμβολιασμοί γενικότερα αυξάνουν την πιθανότητα λιποθυμίας, το εύρημα αυτό, κατά τους ερευνητές, θεωρείται αναμενόμενο.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλωθούν δερματικές μολύνσεις μέσα στο επόμενο 15ήμερο μετά τον εμβολιασμό (3,5 περιστατικά κατά μέσο όρο ανά 1.000 εμβολιασμούς) από ό,τι τους επόμενους μήνες (2,2 περιστατικά ανά 1.000 εμβολιασμούς). Μερικοί ερεθισμοί θεωρούνται πιθανές αντιδράσεις του οργανισμού στην περιοχή της ένεσης.

Αντίθετα με προηγούμενες μελέτες, η νέα έρευνα δεν βρήκε αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα που να σχετίζονται με το εμβόλιο. Ορισμένες άλλες παρενέργειες αποδόθηκαν σε πιθανές ιατρικές συνθήκες που προϋπήρχαν του εμβολίου.

Επειδή οι όποιες παρενέργειες κρίθηκαν σε γενικές γραμμές αναμενόμενες και οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν κάποιον άλλον παράγοντα ανησυχίας από πλευράς ασφάλειας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο είναι γενικά ασφαλές.

Τα διάφορα στελέχη του ιού HPV μεταδίδονται συνήθως δια της σεξουαλικής οδού και δεν προκαλούν άμεσα συμπτώματα, όμως οι αλλεπάλληλες μολύνσεις μπορεί να οδηγήσουν τελικά στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε το 2006, αφού οι δοκιμές του έδειξαν ότι ήταν ασφαλές για χρήση σε κορίτσια και νέες εννέα έως 26 ετών. Όμως οι επιστήμονες συνεχίζουν να αξιολογούν την ασφάλειά του, με δεδομένη και τη διστακτικότητα πολλών γονιών και κοριτσιών σε όλο τον κόσμο να κάνουν το εμβόλιο. Οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλες έρευνες των εμβολίων για την αξιολόγηση τυχόν παρενεργειών.