Η παχυσαρκία της μητέρας κίνδυνος για το παιδί

  • Iatropedia
Πολύ πιο επικίνδυνη απ’ ό,τι πιστεύαμε ως τώρα αποδεικνύεται η παχυσαρκία κατά την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Η υπέρβαρη μητέρα καταδικάζει το παιδί της να έχει ως ενήλικας αυξημένες πιθανότητες καρδιακών νοσημάτων και διαβήτη Τύπου 2. Σύμφωνα με την σχετική μελέτη, τα παιδιά που γεννιούνται από υπέρβαρες μητέρες αντιμετωπίζουν ακόμα έναν κίνδυνο και μάλιστα από την εποχή που ακόμα είναι έμβρυα: δεν προστατεύονται από την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Στην ενήλικη ζωή τους συχνά υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα και ιδίως από απότομες αλλαγές στην διάθεσή τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν 13.000 άτομα σε ολόκληρη την Ευρώπη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι υπέρβαρες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους γυναίκες, καταναλώνουν σε υπερβολικές ποσότητες κορεσμένα λίπη και λιγότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους. Η λύση που προτείνουν στις μελλοντικές μητέρες είναι πριν αποφασίσουν να κάνουν παιδιά να φροντίσουν να έχουν κανονικό βάρος και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης να τρώνε πολύ υγιεινά. Πολύ σημαντικοί θεωρούνται επίσης οι τελευταίοι μήνες της κύησης, κατά τους οποίους η υπέρβαρη έγκυος μεταφέρει στο έμβρυο προβλήματα στον μεταβολισμό του. Γι’ αυτό, ειδικά αυτούς τους μήνες, τα πολλά λίπη και δη τα κορεσμένα, όπως και η πολλή ζάχαρη θα πρέπει να αποφεύγονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί να επιλέξω τη μεσογειακή διατροφή;