Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα δεν είναι ταμπού

  • Iatropedia
Ο κόσμος που δεν γνωρίζει, αλλά και οι ίδιοι οι πάσχοντες αρκετά συχνά, αντιμετωπίζει το θέμα σαν ταμπού. Οι αρνητικές επιπτώσεις στις επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις προκαλούν στους πάσχοντες από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου, πολλά προβλήματα (ψυχολογικής φύσης αλλά και στρες) τα οποία όμως μπορούν να ξεπεραστούν.

Στην Ελλάδα σήμερα περίπου 66.000 είναι οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται από ιδιοπαθή φλεγμονώδη προβλήματα του εντέρου (όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα). Τα στατιστικά στοιχεία που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα είναι ενδεικτικά του τι βιώνουν και πως το βιώνουν αυτοί οι ασθενείς.

Στην έρευνα που έγινε σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 Έλληνες. Το 55% των ασθενών σημειώνει πως τα ΙΦΝΕ έχουν επηρεάσει αρνητικά την καριέρα τους, τις ευκαιρίες εξέλιξης και δυνατότητας υψηλότερου εισοδήματος, ενώ το 50% αναγκάζεται να απουσιάσει από την εργασία του για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά στις προσωπικές τους σχέσεις, πάνω από το 50% των ασθενών υποστηρίζει ότι τα ΙΦΝΕ τους εμποδίζουν να έχουν στενές προσωπικές σχέσεις, ενώ πάνω από 25% υποστηρίζει ότι η νόσος αποτέλεσε την αιτία διακοπής μιας προσωπικής σχέσης τους.

Ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα και πανελλήνιας έρευνας, του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας & Διατροφής, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ατόμων με νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής και τον αντίστοιχο Βορείου Ελλάδος και την υποστήριξη της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης των ΙΦΝΕ.

Το 65% αναφέρει αίσθημα ψυχικής έντασης (στρες) ως αποτέλεσμα της νόσου, ενώ το 70% περίπου των ασθενών αποζητά επιπλέον διαιτολογική και ψυχολογική υποστήριξη, ενώ 3 στους 10 ασθενείς δηλώνουν ότι δεν ενημερώνονται για θέματα σχετικά με την ασθένεια και τις διαθέσιμες θεραπείες. Το 30% όσων ενημερώνονται λαμβάνουν την πληροφόρηση από το θεράποντα ιατρό, με το Internet να κερδίζει συνεχώς έδαφος, ως πηγή πληροφόρησης.

«Στόχος είναι να πιστέψουν οι ασθενείς ότι η νόσος δεν είναι ταμπού! Πρέπει να δράσουν και να ενημερωθούν, καθώς με τη σωστή ενημέρωση και την έγκαιρη διάγνωση η νόσος crohn και η ελκώδης κολίτιδα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, ενώ μέσω της κατάλληλης θεραπείας οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή», επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής, κα Αλεξάνδρα Γκλιάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τη νόσο του CROHN στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την ελκώδη κολίτιδα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia