Η νυχτερινή δουλειά »τρώει» τον αφέντη

  • Iatropedia
Σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να προκαλέσει η νυχτερινή εργασία. Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η εργασία τη νύχτα προκαλεί χάος στον οργανισμό και είναι υπεύθυνη για μακροχρόνιες βλάβες. Μάλιστα προγενέστερες μελέτες είχαν συσχετίσει την εργασία σε βάρδιες με αυξημένο κίνδυνο τύπου 2 διαβήτη, εμφράγματος, καρκίνου και παχυσαρκία.

Του Πέτρου Γεωργιτσογιαννάκου ιατρού

H νυχτερινή βάρδια, το jet lag και όλες εκείνες οι καταστάσεις στις οποίες που μεταβάλλουν τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης «τρελαίνουν» το 97% του τμήματος του DNA που έχει προγραμματιστεί να ενεργοποιείται ή να απενεργοποιείται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας . Ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές του Κέντρου Έρευνας Ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Surrey, UK,και που δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών».

ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η νυχτερινή εργασία, εν ολίγοις, ρίχνει το σώμα στο «χάος» και θα μπορούσε να βλάψει και την υγεία μακροπρόθεσμα. Στο παρελθόν, είχε αποδειχθεί ότι αυτοί που δουλεύουν την νύχτα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2, καρδιακή προσβολή και καρκίνο. Σήμερα Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εργασία τη νύχτα διαταράσσει το σώμα μας σε μοριακό επίπεδο ακόμα πιο βαθιά.

Το ανθρώπινο σώμα έχει το δικό του φυσικό ρυθμό του, το βιολογικό ρολόι, που μας ρυθμίζει να κοιμόμαστε το βράδυ και να είμαστε ενεργοί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μας ρυθμίζει σωστά τις ορμόνες, τη θερμοκρασία του σώματος, την αθλητική ικανότητα, τη διάθεση και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

ΓΟΝΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ.

Οι ερευνητές μελέτησαν 22 εθελοντές,που είχαν τεχνητό φως για 28 ώρες κρατώντας τους σε κλειστό χώρο για λίγες ημέρες στους οποίους γίνονταν συχνές αιμοληψίες. Περίπου το 6 % του συνολικού αριθμού των γονιδίων, εξηγούν οι συγγραφείς, έχει την λειτουργία του που σχετίζεται με τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης ή το εσωτερικό ρολόι του σώματος – αυτό που καθορίζει τον κιρκαδικό ρυθμό. Το 97 % αυτών των γονιδίων ήταν εκτός συγχρονισμού, με επιδράσεις σε όλα τα όργανα του σώματος. » Είναι πραγματικά ένα «χάος του χρόνου» – λέει ο Derk – Jan Dijk, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης – . Είναι σαν να ζουν σε ένα σπίτι όπου το κάθε δωμάτιο έχει ένα ρολόι ρυθμισμένο σε διαφορετικό χρόνο .

Πέτρος Γεωργιτσογιαννάκος Ιατρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι νότες γιατρεύουν την καρδιά!

Πως το παιδί γίνεται ένας μικρός Πικάσο.

Ο ύπνος ''καθαρίζει'' τον εγκέφαλο!

Ποια εμβόλια είναι υποχρεωτικά στα ελληνόπουλα;