Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της… καρδιάς

  • Iatropedia
Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο πιο εύκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν διάφορες ασθένειες που ταλαιπωρούν πολύ κόσμο. Για παράδειγμα με την νανοιατρική μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί τόσο η οστεοαρθρίτιδα, όσο και η αθηρωμάτωση.

Το ερευνητικό πρόγραμμα “νανοαρθροχόνδρος” που επιδοτείται από το ΕΣΠΑ και στο οποίο συμμετέχει, και το εργαστήριο νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπόσχεται πλέον την πλήρη αποκατάσταση του χόνδρου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

«Η Αναγεννητική ιατρική ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο εφαρμογών . Τα νανοϋλικά που δημιουργούμε με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας ενσωματώνονται στο ανθρώπινο σώμα ενώ περνούμε τώρα σε ένα δεύτερο επίπεδο βιοαποικοδομήσιμων υλικών. Η Νανοϊατρική έχει πλέον πολλές εφαρμογές στο πεδίο των καρδιαγγειακών νόσων, του καρκίνου, των νευροεκφηλιστικών παθήσεων , του διαβήτη» λέει η Δρ καρδιολογίας στο ΑΧΕΠΑ, κ.Β Καραγκιοζάκη.

Οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην καρδιά, έχουν να κάνουν με τη δημιουργία από πορώδη υλικά εξ ολοκλήρου βιοαποικοδομήσιμα τα οποία αντικαθιστούν πλήρως τα stenth και απομακρύνουν τον κίνδυνο αλλά και το κόστος μιας επέμβασης. Η κ. Καραγκιοζάκη, εξηγεί: «Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι πολύ μικρά (150 νανόμετρα) και είναι βιοαποικοδομήσιμα , ενώ ταυτόχρονα επειδή έχουν επικάλυψη πεπτιδίων, μία καινοτομία που έχουμε πατεντάρει, εγχύουν αποτελεσματικά το φάρμακο». Όπως εξηγούν οι ειδικοί αυτή ακριβώς η τεχνική αναμένεται ν αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η θεραπεία της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

πως θα είναι τα φάρμακα στο μέλλον;

τεστ αυτισμού από ομογενείς επιστήμονες

βιονικός αμφιβληστροειδής, επαναφέρει την όραση

προιστορικά έντομα σε μέγεθος γερακιού

γιατί τα περιστέρια προσανατολίζονται παντού και πάντα

με νανοφάρμακα νικούν την εγκεφαλική παράλυση