Η μοναξιά »σκοτώνει» τον γενικό γιατρό!

  • Iatropedia
Ένα σοβαρό πρόβλημα που βιώνουν οι γενικοί γιατροί είναι η επαγγελματική μοναξιά. Η βασικότερη αιτία είναι ότι ο γενικός ιατρός σε σχέση με τις υπόλοιπες ειδικότητες εργάζεται συχνά μόνος του. Ο Balint ένας γιατρός από την Ουγγαρία σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους συνάδελφους δημιούργησε τις λεγόμενες ομάδες Βalint στην διάρκεια των οποίωνοι γιατροίσυναντιούνται με άλλους συναδέρφους τους προκειμένουν να μοιρασθούν και να συζητήσουν τα προβλήματα τους. Τι είναι όμως οι ομάδες Balint; Πως βοηθούν τους γενικούς ιατρούς; Σε ποιες χώρες εφαρμόζεται ο θεσμός; Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί θα ενημερωθείτε για τις ομάδες αυτές και το έργο που προσφέρουν στην ψυχική ανακούφιση των γιατρών.

Του Γενικού Ιατρού Αργύρη Αργυρίου

Ο Balint ήταν ένας Γιατρός από την Ουγγαρία του οποίου και ο πατέρας ήταν Γιατρός και μάλιστα Γενικός Ιατρός. Ο Βalint ειδικεύτηκε ως Ψυχίατρος και με τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο μετανάστευσε στην Αγγλία.

Τον Βalint τον απασχόλησε πολύ το γεγονός ότι οι Γενικοί Ιατροί συχνά αισθάνονται περισσότερο μόνοι κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, σε σχέση με τους Ιατρούς των άλλων ειδικοτήτων.

Αυτό συμβαίνει λόγω της φύσης της Γενικής Ιατρικής: Οι Ιατροί των άλλων ειδικοτήτων μπορούν να ανταλλάσσουν συνέχεια απόψεις κατά την διάρκεια π.χ. της Ιατρικού Επίσκεψης στο Νοσοκομείο ή μετά όταν πηγαίνουν για τα γραφειοκρατικά τους καθήκοντα (συμπλήρωση φακέλων κλπ). Αντίθετα ο Γενικός Ιατρός εργάζεται συχνά μόνος του χωρίς άλλους Ιατρούς κοντά του.

Έτσι ο Βalint είχε την ιδέα να φτιάξει τις λεγόμενες ομάδες Βalint (Βalint groups). Αυτές οι ομάδες αποτελούνται συνήθως από 5-7 Γενικούς Ιατρούς και κάποιον συντονιστή (Ιατρό ή από άλλο επάγγελμα Υγείας που έχει όμως ασχοληθεί κάπως περισσότερο με το ζήτημα λειτουργίας των ομάδων Βalint). Η ομάδα συναντιέται κατά τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως μια φορά των μήνα) για περίπου 2-3 ώρες την κάθε φορά. Τα μέλη της ομάδας κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και ένας – ένας διηγείται στους άλλους κάποιο περιστατικό ασθενούς που είχε τον τελευταίο μήνα και ο οποίος ήταν κουραστικός (όχι τόσο από Ιατρικής όσο κυρίως από ψυχολογικής απόψεως).

Οι άλλοι συνάδελφοι ακούν το περιστατικό, και μετά ένας – ένας διατυπώνουν σύντομα την άποψη τους για το ζήτημα. Ο συντονιστής φροντίζει ώστε ο χρόνος να καταμερίζεται όσο το δυνατόν ισόποσα και η συζήτηση να μην παρεκτρέπεται σε άλλα θέματα. Μεγάλη σημασία δίνεται στο να διατηρείται η ανωνυμία και το απόρρητο των ασθενών που συζητούνται.

Οι ομάδες αυτές συνεχίζουν μερικές φορές για χρόνια, τα μέλη τους αλληλοστηρίζονται ψυχολογικά στην άσκηση του επαγγέλματος, και οι ασθενείς που φαίνονται κουραστικοί γίνονται ξαφνικά ενδιαφέροντες!

Στην Σουηδία οι ομάδες Βalint θεωρούνται τόσο χρήσιμες για την ευεξία των Γενικών Ιατρών που οι συναντήσεις αυτές επιτρέπεται να γίνονται κατά την διάρκεια του εργάσιμου χρόνου τους.

Οι ομάδες Balint ναι μεν πρωτοξεκίνησαν για Γενικούς Ιατρούς, αλλά τώρα πια τις χρησιμοποιούν και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες στον τομέα της Υγείας.

Στον παρακάτω link μπορεί κανείς να βρει συνδέσμους σχετικά με τις ομάδες αυτές:

http://www.balintinternational.com/links.html

Αργύρης Αργυρίου Γενικός Ιατρός

Καβάλα

www.argiriou.se

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείκτης υγείας οι κινήσεις των εμβρύων: 3D ΦΩΤΟ

Από τώρα στην εφηβεία; Τι είναι η πρώιμη ήβη!

Ραδόνιο: Η αόρατη απειλή μέσα στο σπίτι μας!

Όταν η δουλειά μας βγάζει νοκ άουτ! Σύνδρομο burnout