Η λαιμαργία οφείλεται σε μεταλλαγμένο γονίδιο του εγκεφάλου μας

  • Iatropedia
Ένα συγκεκριμένο γονίδιο το οποίο έχει μεταλλαχθεί και εμπλέκεται στη λειτουργία του εγκεφάλου, οδηγεί σε ανεξέλεγκτη όρεξη, και σε λαιμαργία. Πρόκειται για το γονίδιο bdnf, που είναι υπεύθυνο για αρκετές περιπτώσεις παχυσαρκίας, στις οποίες ο άνθρωπος δεν μπόρεσε να ελέγξει την όρεξη του.

Επιστήμονες από την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Georgetown, έπειτα από μακρόχρονη έρευνα σε ποντίκια, κατάφεραν να απομονώσουν το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο γονίδιο και να εντοπίσουν τη δράση του στον εγκέφαλο και τις συνέπειες που έχει στην όρεξη και κατά συνέπεια στην παχυσαρκία.

Το bdnf, λειτουργεί σαν φρένο. Μπλοκάρει δηλαδή τα κύτταρα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα, να αποστείλουν το μήνυμα ότι το σώμα έχει χορτάσει αρκετά από το φαγητό. Έχοντας χάσει το ''φρένο'' του κορεσμού, ο οργανισμός τρώει ανεξέλεγκτα και παχαίνει. Τα ποντίκια στο πείραμα, κατανάλωναν κατά μέσο όρο 80% περισσότερο φαγητό από το φυσιολογικό.

Το γονίδιο ρυθμίζει ένα παράγοντα ανάπτυξης (πρωτεΐνη) που ελέγχει τη νευροχημική επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων. Όταν υπάρχει πρόβλημα με το Bdnf και αυτό δεν είναι πλήρως ενεργό, τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν μπορούν να ''μιλήσουν'' κανονικά μεταξύ τους.

Το αίσθημα του κορεσμού ρυθμίζεται κυρίως από δύο ορμόνες, τη λεπτίνη και την ινσουλίνη, το επίπεδο των οποίων αυξάνει αφού κάποιος φάει και χορτάσει. Όμως το μεταλλαγμένο γονίδιο μπλοκάρει τα σήματα αυτών των δύο ορμονών και έτσι το μήνυμα του κορεσμού δεν φθάνει στον εγκέφαλο μέσω του αίματος και, κατά συνέπεια, δεν δίνεται εντολή στο σώμα να πάψει να τρώει.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη θα ανοίξει νέους δρόμους για τον έλεγχο της όρεξης και της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Σαντάφ Φαρούκι του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, η οποία είναι ειδική στη σχέση μεταξύ γονιδίων και παχυσαρκίας, έχει υποτιμηθεί μέχρι σήμερα ο σημαντικός ρόλος που παίζουν τα γονίδια στην αύξηση του βάρους. Όπως ανέφερε, περίπου το 40% έως 70% της διαφοράς του βάρους μεταξύ δύο ατόμων οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Επεσήμανε όμως πως η νέα μελέτη αφορούσε αποκλειστικά ποντίκια και ότι η μετάλλαξη του γονιδίου Bdnf φαίνεται να είναι πολύ σπάνια στους ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την παχυσαρκία στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

παχυσαρκία: πετυχαίνοντας το αδύνατον

διαβήτης και έγκυες, θέλει προσοχή και όχι πανικό

λουκάνικα, μπέικον και χάμπουργκερ, αυξάνουν κατά 20% τις πιθανότητες θανάτου

λιπόσαρκοι μοναχοί και τροφαντές καλόγριες

η κατανάλωση ρυζιού, ευνοεί το διαβήτη