Η κρίση «καίει» τους Έλληνες εργαζόμενους! Δείτε πως χτυπά το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης

  • Iatropedia
Μπροστά στον κίνδυνο του συνδρόμου της «επαγγελματικής εξουθένωσης» βρίσκονται χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι που βιώνουν την αγωνία, την πιθανότητα απόλυσης αλλά και την υπερεργασία. Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πως θα το καταπολεμήσετε

Οι ειδικοί είναι σαφείς: Το σύνδρομοεπαγγελματικής εξουθένωσης έχει λάβει μορφή επιδημίας το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των συνεχώνπερικοπών και απολύσεων καθώς και της γενικότερης ρευστότητας πουεπικρατεί στην αγορά εργασίας και της οικονομίας της Ελλάδας.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως το μέλλον προδιαγράφεται με ακόμη πιο γκρίζα χρώματα για δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους, οι οποίοι κάτω από την πίεση των νέων μέτρων, έχουν αυξημένες πιθανότητες να καταρρεύσουν ψυχολογικά, παρουσιάζονταςμεταξύ άλλων αίσθημα αδιαφορίας για όλες τις πτυχές της ζωής του, απόγνωση ή ακόμη και σωματικά προβλήματα όπως χαμηλό ανοσοποιητικό.

Το σύνδρομο «Burn Out «, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, δεν είναι κάτι καινούριο για τους ψυχολόγους, αφού ήδη είναι γνωστό από το 1974.Όμως μόλις τους τελευταίους μήνες έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τους εργαζόμενους στη χώρα μας.

«Πράγματι τα δεδομένα είναι δυσοίωνα καθώς οι εργασιακές συνθήκες χειροτερεύουν και οι εργαζόμενοι δεν βλέπουν φώς στον ορίζοντα» αναφέρει η ψυχολόγος υγείας, Άννα Χατζηδημητρίου, διευθύντριαΚέντρου Ψυχολογίας και Προαγωγής Υγείας.

Όπως εξηγεί η κ. Χατζηδημητρίου, πρόκειται για μια ψυχολογική κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος εμφανίζει απώλεια ενδιαφέροντος,ψυχική και σωματική εξάντληση, μια απάθεια, μια ματαίωση για την δουλειά του, την παραγωγικότητα του αλλά και για τους ανθρώπους πουεξυπηρετεί μέσω της δουλειά του.

Παράλληλα, δημιουργείται ένα συναισθηματικό κενό, ένα ψυχικό«μούδιασμα» μια εγκατάλειψη του εαυτού, μια αποστασιοποίησησυναισθηματική που σταδιακά επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής του (οικογένεια, ερωτική επαφή, κ.λ.π).

Το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης, πλήττει κυρίως τους νέουςηλικιακά εργαζόμενους και δείχνει προτίμηση στις ηλικίες από 30 με 40χρόνων και ιδίως στις γυναίκες και στους ανύπαντρους, στα άτομα με υπερβολική αίσθηση ευθύνης, τελειομανίας και ανάγκης για έλεγχο.

Δεδομένης της σοβαρότητας των επιπτώσεων που μπορεί να ελλοχεύει γιατον οργανισμό μία τέτοια κατάσταση, οι ψυχολόγοι υπογραμμίζουν ότικάθε εργαζόμενος που αισθάνεται ή παρατηρεί στον εαυτό του κάποια απότα συμπτώματα του Συνδρόμου Επαγγελματικής Εξουθένωσης θα πρέπει άμεσανα ζητήσει την βοήθεια ειδικού, ώστε με επιστημονικές τεχνικές να αποκτήσει τον χαμένο έλεγχο της ζωής του, να ελέγχει το άγχος και την απόγνωση, να ενταχθεί πάλι σε απλά καθημερινά πράγματα για να νιώσει ξανά συναισθηματική υγεία.