Η κλιματική αλλαγή μας… συρρικνώνει

  • Iatropedia
Το θέμα που θα διαβάσετε δεν είναι αμιγώς ιατρικό, αλλά με μια γενικότερη θεώρηση των πραγμάτων αφορά και την υγεία μας. Η κλιματική αλλαγή που υφίσταται ο πλανήτης έχει σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του όγκου, των μεγεθών των ζώων (άρα και του ανθρώπου) που ζουν τόσο στη στεριά όσο και στο νερό. Διαβάστε τι ακριβώς συμβαίνει...

Οι αυξημένες θερμοκρασίες που φέρνει η κλιματική αλλαγή, επιφέρουν σταδιακά πολύ μεγαλύτερη μείωση στο μέγεθος των πλασμάτων της θάλασσας από ότι της ξηράς, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Λονδίνου-Queen Mary και του Λίβερπουλ, με επικεφαλής τον δρα Τζακ Φόρστερ της Σχολής Βιολογικών και Χημικών Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), προχώρησαν στην μεγαλύτερη έως σήμερα συγκριτική μελέτη για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει 169 είδη των θαλασσών, του γλυκού νερού και της ξηράς.

Η έρευνα, που έγινε σε διάφορες διαβαθμίσεις της θερμοκρασίας, έδειξε ότι το σωματικό μέγεθος των ενήλικων ειδών του αλμυρού και του γλυκού νερού επηρεάζονται πολύ περισσότερο σε σχέση με τα είδη της ξηράς. Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει αναλογικά μεγαλύτερες επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα των θαλασσών και των ιχθυοκαλλιεργειών.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, τα ζώα που ζουν στο νερό, συρρικνώνονται δέκα φορές περισσότερο σε σχέση με τα ζώα που ζουν στη στεριά. Κατά μέσο όρο, τα υδρόβια ζώα μικραίνουν κατά 5% σε μέγεθος για κάθε ένα βαθμό Κελσίου που ανεβαίνει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ενώ παρόμοιου μεγέθους ζώα της ξηράς συρρικνώνονται μόλις κατά 0,5% για κάθε βαθμό Κελσίου.

Η κυριότερη πιθανή αιτία γι' αυτή τη διαφορά οφείλεται στο πολύ λιγότερο οξυγόνο που είναι διαθέσιμο στο νερό σε σχέση με την μεγαλύτερη αφθονία του στον αέρα. Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής αυξάνει την ανάγκη για οξυγόνο των οργανισμών τόσο της ξηράς όσο και του νερού, όμως για τα υδρόβια είδη είναι πολύ πιο δύσκολο να βρουν το περισσότερο οξυγόνο που θα ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες τους.

Έτσι, για να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση οξυγόνου σε ένα συνεχώς θερμαινόμενο περιβάλλον, όπου το οξυγόνο δεν βρίσκεται σε αφθονία, τα υδρόβια είδη αναγκάζονται να μειώσουν το σωματικό μέγεθός τους και να συρρικνωθούν πολύ περισσότερο σε σχέση με τα στεριανά είδη.

Όπως είπε ο Φόρστερ, με δεδομένο ότι τα ψάρια και οι άλλοι υδρόβιοι οργανισμοί τροφοδοτούν περίπου 3 δισεκατομμύρια κατοίκους της Γης με τουλάχιστον το 15% της ετήσιας κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών, η νέα μελέτη δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα μέσω επίδρασης στο μέγεθος των θαλάσσιων ζώων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μήπως η μπύρα και το ουισκάκι σας χαλάει;

γιατί δεν θα δούμε ποτέ ζωντανούς δεινόσαυρους να κυκλοφορούν;

πως θα προστατεύσετε το σκύλο σας από το καλαζάρ

γιατί το πρόσωπο μας είναι οβάλ;

διαβάστε για την οχία που αναπαράγεται μόνη της

μεταλλαγμένο φυτό δίχως γύρη για τους αλλεργικούς

είχαν ερωτικές επαφές οι homo sapiens με τους Νεάντερταλ;

γιατί οι γυναίκες μας… θάβουν όλους;