Οι κίνδυνοι από το eyeliner για τα μάτια σας – Πώς να τους αποφύγετε

  • Iatropedia
Το eyeliner είναι ένα πολύ βασικό μέρος του μακιγιάζ προσώπου μιας γυναίκας, αλλά λίγες εξ αυτών γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει η χρήση του eyeliner για την υγεία των ματιών τους.

Έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά, με επικεφαλής την δρ Alison Ng, έδειξε ότι πάρα πολύ συχνά το eyeliner διαρρέεται από τις βλεφαρίδες προς το μάτι και προκαλεί προβλήματα.

Οι οφθαλμίατροι επισημαίνουν ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες τους επισκέπτονται με υπολείμματα eyeliner μέσα στα μάτια τους, τα οποία έχουν προκαλέσει ερεθισμούς και προβλήματα όρασης. Ιδιαίτερα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για εκείνες τις γυναίκες που φορούν φακούς επαφής, οπότε και αυτά τα υπολείμματα εγκλωβίζονται ανάμεσα στον φακό και την επιφάνεια του ματιού.

Η εφαρμογή eyeliner κοντά στο μάτι σημαίνει επίσης ότι το eyeliner μπορεί να γεμίσει με βακτήρια. Η δρ Ng προσθέτει πως αυτή έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Eye and Contact Lens, είναι η πρώτη, που αποδεικνύει ότι σωματίδια από μολύβι eyeliner φτάνουν και μέσα στο μάτι. Συγκεκριμένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα σε 5-10 λεπτά αφότου μια γυναίκα βάλει eyeliner, παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 15-30% στα σωματίδια που εισέρχονται στο μάτι. Το φαινόμενο αυξάνεται ακόμα περισσότερο όταν το eyeliner εφαρμόζεται στην εσωτερική πλευρά της γραμμής των βλεφαρίδων.

Συνήθως, τα περισσότερα από αυτά τα σωματίδια ξεπλένονται με φυσικό τρόπο με τα δάκρυα του ματιού εντός δύο ωρών, αλλά μπορεί να κολλήσουν στους φακούς επαφής και να προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσφορία και ξηροφθαλμία. Αυτό επιδεινώνεται αν το eyeliner εφαρμόζεται συνεχώς, επειδή αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά από τα συστατικά του eyeliner, όπως λάδια, σιλικόνες και κερί έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν το προϊόν να προσκολλάται στα βλέφαρα.

Πώς να αποφεύγετε προβλήματα στα μάτια σας όταν βάζετε eyeliner

-Μην βάζετε κανένα καλλυντικό προϊόν στο εσωτερικό των βλεφάρων

-Εφαρμόστε το eyeliner μόνο στην εξωτερική πλευρά των βλεφαρίδων κατά μήκος του βλεφάρου

-Να ακονίζετε καλά το μολύβι του eyeliner πριν από κάθε εφαρμογή και να απομακρύνετε πρώτα τα όποια υπολείμματα που έχουν κολλήσει στην άκρη του

-Στη συνέχεια σπάστε λίγο την κοφτερή μύτη του μολυβιού με ένα νυχοκόπτη πριν από κάθε χρήση

-Πάντα σιγουρευτείτε ότι αφαιρείτε πλήρως το μακιγιάζ των ματιών πριν πέσετε για ύπνο

http://www.dailymail.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μακιγιάζ: Πώς θα κάνετε τα δικά σας μαντηλάκια καθαρισμού

Δείτε βήμα βήμα πως να καθαρίζετε το πρόσωπό σας!