Η καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού είναι συλλογική προσπάθεια

  • Iatropedia
Μέχρι σήμερα διαβάζαμε και είχαμε σχηματίσει στο μυαλό μας, την απλοϊκή εικόνα ότι μια γυναίκα πηγαίνει σε έναν εξειδικευμένο γιατρό, κάνει εξετάσεις, και μετά εάν διατρέχει κίνδυνο και βρισκόταν στην ομάδα υψηλής επικινδυνότητας, τότε προχωρούσε σε μαστεκτομή. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Είναι πολύ πιο σύνθετα και χρειάζεται ολόκληρη επιστημονική ομάδα ιατρών που όχι μόνο θα κάνει την επέμβαση, αλλά και θα στηρίξει ψυχολογικά την γυναίκα. Διαβάστε περισσότερα...

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι εμφανίζονται κάθε χρόνο περίπου 4500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ενώ περίπου 1500 Ελληνίδες πεθαίνουν ετησίως από τη νόσο. Στατιστικά, 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο του μαστού. Η αυτοεξέταση, η τήρηση υγιούς τρόπου ζωής και διατροφής, σε συνδυασμό με τακτικές σύγχρονες διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις καθίστανται παραπάνω από απαραίτητες να υιοθετηθούν από όλες τις γυναίκες.

Στην ημερίδα η «Πρόληψη & Έγκαιρη Διάγνωση για τον Καρκίνο του Μαστού και η Σύγχρονη προσέγγιση στην Αποκατάσταση Μαστού», πολλές γυναίκες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από εξειδικευμένους ιατρούς από διάφορες ιατρικές ειδικότητες που έδωσαν μια συνολική προσέγγιση στο πρόβλημα του καρκίνου του μαστού:

Η χειρουργός μαστολόγος δρ Δρ. Φιορίτα Πουλακάκη τόνισε χαρακτηριστικά: «μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και το γονιδιακό έλεγχο BRCA1 & BRCA2. Σε συνδυασμό με τη σωστή και ολοκληρωμένη πρόληψη, όλες οι γυναίκες πρέπει να κινητοποιηθούν να εξεταστούν και να ωφεληθούν από την έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων του μαστού.»

Σημαντική όμως είναι η ψυχολογική αντιμετώπιση τόσο για την πρόληψη (που αφορά όλες τις γυναίκες) όσο και για την περίπτωση που μια γυναίκα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Η εξειδικευμένη ψυχο- ογκολόγος σε θέματα υποστήριξης Δρ. Στεφανί Χριστοδούλου από την πλευρά της δήλωσε: «κάθε γυναίκα 20 ετών και άνω χρειάζεται να εντάξει στην καθημερινότητά της τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνοτου μαστού που αντιστοιχεί στην ηλικία της.Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που στη συγκεκριμένη περίπτωση επηρεάζειαρνητικάτις συμπεριφορές υγείας που υιοθετούμε.Αντιθέτως,η αντίληψη ότι έχουμε κι εμείς έλεγχο πάνω στην υγεία μας, μας προδιαθέτει για μια πιο ενεργήστάση και μας υπενθυμίζει ότι τονα είμαστευγιείς εξαρτάται και από εμάς τις ίδιες.»

Η δρ. Χριστοδούλου και η δρ Πουλακάκη

Μετά την διάγνωση και την ψυχολογική υποστήριξη σημαντικό στοιχείο είναι και η αποκατάσταση. Στο πολύ σημαντικό θέμα της αποκατάστασης μαστού μετά από μαστεκτομή, ο Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός, Δρ. Δημήτρης Τέντης, τόνισε: «Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ένα πάντα επίκαιρο ιατρικό πρόβλημα που αφορά κάθε γυναίκα. Η πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του οφείλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της ενημέρωσης. Δεν μπορεί να απουσιάζει ωστόσο από μια εκστρατεία ενημέρωσης η αναφορά στην ανάγκη αποκατάστασης του μαστού μετά από μαστεκτομή, αφού η αποκατάσταση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του θεραπευτικού σχεδιασμού. Τη δυνατότητα αυτή προσφέρει η Πλαστική Χειρουργική με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας και των σύγχρονων τεχνικών αυτόλογης μεταμόσχευσης ιστών. Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα πρόβλημα με πολύπλευρες προεκτάσεις και πρέπει πάντα να προσεγγίζεται από ιατρική ομάδα πολλών ειδικοτήτων και όχι από μεμονωμένες ειδικότητες.»

Στο θέμα της απόφασης για μαστεκτομή στην περίπτωση που η ασθενής διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου ανέλυσε όλες τις σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης μαστού αλλά και μίλησε για την πρόοδο που έχει γίνει στις επιλογές των ενθεμάτων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η επιστήμη της πλαστικής χειρουργικής με τις σύγχρονες τεχνικές της έχει βοηθήσει πάρα πολλές γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή να αποκαταστήσουν την εικόνα του στήθους τους. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι η επέμβαση για αποκατάσταση μπορεί να προκαλέσει μεταστάσεις ή να αποκρύψει τυχόν υποτροπή. Σήμερα αυτό έχει καταρριφθεί εντελώς. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι ασφαλείς και οι απεικονιστικές τεχνικές επιτρέπουν την ασφαλή παρακολούθηση της ασθενούς μετά από επέμβαση αποκατάστασης μαστών. Έτσι, όλο και περισσότερες γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή ξαναβρίσκουν στην κυριολεξία τον εαυτό τους και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους χωρίς να αισθάνονται άσχημα για την εικόνα τους και τη θηλυκότητα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια άλλα τεστ εντοπίζουν γονιδιακά τον καρκίνο στο στήθος

Σε ποιες χώρες οι άνθρωποι αυτοκτονούν; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Η ανεργία και το άγχος προκαλούν… ακμή στις 40άρες

Συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα μετατρέπουν την καλή σε κακή χοληστερίνη

Οι 3 πιο απίστευτοι θάνατοι την ώρα του σεξ που έγιναν ποτέ…