Οι καρδιοπάθειες χτυπάνε και τις γυναίκες. Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου

  • Iatropedia
Παλιά έλεγαν, όχι οι γιατροί, αλλά αιωρείτο σαν αστικός μύθος, ότι “οι γυναίκες επειδή έχουν περίοδο δεν παθαίνουν εγκεφαλικά, ούτε καρδιοπάθειες”. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα κατανοήσετε πως οι καρδιοπάθειες χτυπάνε και γυναίκες. Επίσης θα ενημερωθείτε για όλους τους παράγοντες κινδύνου κάποιας καρδιοπάθειας, πως θα προλάβουμε την εμφάνιση της , τι γίνεται με τον διαβήτη και την πίεση ενώ θα δείτε και τις κατάλληλες τιμές χοληστερίνης που πρέπει να έχει κάποιος άνθρωπος

Του

Δημητρίου Σαρατσιώτη, Καρδιολόγου

Σήμερα ξέρουμε πλέον πως η αντίληψη ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν πρόβλημα των αντρών είναι λανθασμένη. Η παλαιά αυτή αντίληψη οδηγεί ακόμα σε ανεπαρκή εξέταση και θεραπευτική αντιμετώπιση των γυναικών.

Η καρδιαγγειακή νόσος όμως αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και αυτό ισχύει εξίσου σε άντρες και γυναίκες.
Η καρδιά θέλει φροντίδα, κάτι που συχνά αμελούμε όλοι και ειδικά οι γυναίκες. Είναι αλήθεια ότι μέχρι κάποια ηλικία οι γυναίκες έχουν ως ασπίδα προστασίας τα οιστρογόνα, τις γυναικείες ορμόνες που παράγονται κατά την αναπαραγωγική περίοδο της ζωής.

Μετά την εμμηνόπαυση όμως η προστασία των γυναικών σταματά και βρίσκονται στα ίδια επίπεδα κινδύνου με τους άνδρες.

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ

Η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η περιφερική αγγειοπάθεια αποτελούν μορφές της καρδιαγγειακής νόσου. Στην Ευρώπη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα προκαλούν ετησίως 4 εκατομμύρια θανάτους. Η επίπτωση της στεφανιαίας νόσου, λαμβάνοντας υπόψη την κατανομή της ηλικίας στον ελληνικό πληθυσμό, εκτιμήθηκε ότι είναι 110 θάνατοι ανά 100.000 άτομα (θνησιμότητα). Με βάση το φύλο, η επίπτωση θανατηφόρων επεισοδίων της στεφανιαίας νόσου κατανέμεται ως εξής: 79 θάνατοι ανά 100.000 άνδρες, 31 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες.

Οι μισοί σχεδόν από τους ανθρώπους που παθαίνουν έμφραγμα της καρδιάς πεθαίνουν προτού φτάσουν στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι από αυτούς που το ξεπερνούν και καταφέρνουν να αναρρώσουν υφίστανται μόνιμη βλάβη στην καρδιά κατά την πρώτη ώρα.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Αρτηριακή Υπέρταση

Σακχαρώδης Διαβήτης

Υπερχοληστερολαιμία

Παχυσαρκία

Κάπνισμα

Κληρονομικό Ιστορικό

ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Κληρονομικότητα: Θετικό χαρακτηρίζεται το ιστορικό όταν υπάρχει εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου σε πατέρα ή αδελφό σε ηλικία κάτω από 55 ετών,σε μητέρα ή αδελφή σε ηλικία κάτω από 65 ετών.

Είναι παράγων μη αναστρέψιμος, για αυτό η πρόληψη της στεφανιαίας νόσου θα πρέπει να επικεντρωθεί στους υπόλοιπους παράγοντες που είναι τροποποιήσιμοι.

Αρτηριακή υπέρταση: Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 140 mmHg η συστολική (μεγάλη) και τα 90 mmHg η διαστολική (μικρή). Σε ιδιαίτερες παθολογικές καταστάσεις π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, ανευρύσματα θα πρέπει να έχει χαμηλότερες τιμές.

Για την υπέρταση υπάρχει ένα φτηνό και αποτελεσματικό φάρμακο: η μείωση του αλατιού στα τρόφιμα. Οι προηγούμενες γενιές λάμβαναν καθημερινά 5-6 γρ. αλάτι, σήμερα έχει αυξηθεί στα 9 γρ. Ο οργανισμός λαμβάνει αλάτι από τις φυσικές τροφές γύρω στα 3γρ. και δεν χρειάζεται άλλο. Το ¨κρυμμένο¨ αλάτι αυτό δηλαδή που βρίσκεται στα τρόφιμα είναι το 90% και μόνο το 10% είναι αυτό που βάζουμε με την αλατιέρα. Οπότε στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση του προσλαμβανόμενου αλατιού από τις τροφές. Ένα θετικό μέτρο είναι η αναγραφή στις ετικέτες των προϊόντων του ποσοστού περιεκτικότητας αλατιού ανά 100 γραμμάρια.

Σακχαρώδης Διαβήτης: Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να έχουν επίπεδα σακχάρου αίματος λιγότερο από 110mg/dl και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (ΗbA1c) λιγότερο από 7%.

ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόψουμε το κάπνισμα;

Σε ποιους νομούς της χώρας και από τι, πεθαίνουν οι Έλληνες

Η προληπτική ιατρική σώζει ζωές. Δείτε ανά ηλικία τις απαραίτητες εξετάσεις

Τι είναι το σύνδρομο Μάρφαν και ποια προβλήματα δημιουργεί στην καρδιά

Το φαρμακείο της φύσης.Με τι μοιάζει κάθε φρούτο και τι θεραπεύει. ΦΩΤΟ