Η γιόγκα καταπολεμά την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές ασθένειες

  • Iatropedia
Μπορεί η γυμναστική, ή κάποιο συγκεκριμένο είδος γυμναστικής να λειτουργήσει ανακουφιστικά για την ήπια κατάθλιψη, ή την σχιζοφρένεια, ή ακόμη και για την υπερκινητικότητα; Οι επιστήμονες λένε, ότι “ναι. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει”. Η γιόγκα, μια πανάρχαια πρακτική από τα βάθη της Ινδίας, με ηλικία τουλάχιστον 5.000 ετών μπορεί να συνδράμει θετικότατα σε πολλές ψυχικές νόσους. Διαβάστε σε ποιες, έχει θετική επίδραση και τι μπορεί να κάνει.

Επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Ντιουκ με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογικής ψυχιατρικής Μουραλί Ντοραϊσγουάμι, ύστερα από ανάλυση που έκαναν σε περισσότερες από 100 δημοσιευμένες ιατρικές μελέτες που αφορούσαν την γιόγκα και τις ψυχικές παθήσεις, διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ήπιας μορφής κατάθλιψη (ακόμη και σε άτομα που δεν λαμβάνουν φάρμακα), ενώ μπορεί να ωφεληθούν, με τη γιόγκα, και άνθρωποι με συμπτώματα σχιζοφρένειας, υπερκινητικότητας και διαταραχής ελλειμματικής προσοχής.

Οι διαπιστώσεις της ομάδας του καθηγητή Ντοραισγουάμι, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ψυχιατρικής «Frontiers in Psychiatry” ενώ διευκρινίζουν ότι :«επειδή η γιόγκα έχει εξελιχτεί σε ένα τέτοιο πολιτισμικό φαινόμενο, έχει γίνει δύσκολο να διακρίνουν οι γιατροί και οι ασθενείς την αλήθεια από την υπερβολή, όσον αφορά τα οφέλη της». Στόχος λοιπόν της μετα- ανάλυσης αυτής που έκαναν, ήταν να διαπιστώσουν εάν πράγματι η γιόγκα έχει οφέλη ή όλο αυτό είναι ένας αστικός μύθος. Το συμπέρασμα που κατέληξαν ήταν ότι όντως η γιόγκα παρέχει οφέλη για σχεδόν όλες τις ψυχικές αλλά και νοητικές διαταραχές.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας μάλιστα τόνισε ότι η γιόγκα είναι «πολλά υποσχόμενη» αναφορικά με τις ψυχιατρικές διαταραχές και, όταν εξασκείται από τους ασθενείς, μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων τους, αλλά και στην πρόληψή τους. Οι επιστήμονες κατέληξαν και σε ένα άλλο συμπέρασμα. Ότι οι ασκήσεις της γιόγκα, δρουν σε σημεία – κλειδιά του εγκεφάλου και μάλιστα δρουν με βιοχημικό τρόπο, σαν κάποιος με κατάθλιψη να παίρνει αντικαταθλιπτικά. Η γιόγκα, διαπίστωσαν, ότι επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές και μπορεί να μειώσει το στρες.

Σήμερα σύμφωνα με τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 350.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, έχουν κατάθλιψη και μπορεί τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα να βοηθούν πολλούς, σε αρκετές περιπτώσεις όμως είναι ανεπαρκή ή έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την κατάθλιψη στην κατηγορία του iatropedia

γιατί πολλές γυναίκες παρουσιάζουν έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης;

15 μύθοι και αλήθειες γύρω από τις ψυχικές διαταραχές

τι μπορεί να προκαλέσει η μοναξιά στο ανοσοποιητικό σύστημα

απλές φυσικές συμβουλές για τη ζαλάδα και την υπόταση

πόσα λεπτά άθλησης είναι απαραίτητα καθημερινα για τα παιδιά

γιόγκα γέλιου, η νέα μόδα για καλή υγεία στη γερμανία