Η ανασφάλεια στέγασης βλάπτει σοβαρά την υγεία…

040809b598f74b94b104ae260388c996.jpg
Το άγχος για την συνεπή πληρωμή του ενοικίου ή των δόσεων των στεγαστικών δανείων, ευλόγως αυξημένο λόγω της επικρατούσης οικονομικής κατάστασης, έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην δημόσια υγεία, υποστηρίζει τώρα νέα έρευνα.

Σήμερα υπάρχουν σίγουρα πολλοί λόγοι για να έχει κανείς άγχος αλλά ένας από τους μεγαλύτερους είναι η αγωνία αν θα συνεχίσει να έχει σπίτι… Το ερώτημα κάθε άλλο παρά θεωρητικό είναι σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έγινε η σχετική έρευνα, πολλοί βρέθηκαν από την μια στιγμή στην άλλη σε τροχόσπιτα ή, ακόμη χειρότερα, κυριολεκτικά στον δρόμο.

Η αυξημένη ανασφάλεια που βιώνουν πολλοί άνθρωποι σχετικά με την στέγαση έχει ως «παράπλευρη απώλεια» την υγεία τους, επισημαίνει έκθεση του Τμήματος Υγείας και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Πολιτείας Ουάσινγκτον που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Preventing Chronic Disease. Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό αυτών που ανησυχούν για την στέγασή τους, θεμελιώδης και βασική ανάγκη κάθε ανθρώπου, έχει σχεδόν διπλασιασθεί.

Και οι άνθρωποι που αισθάνονται οικονομική αβεβαιότητα και άγχος καθυστερούν τις επισκέψεις στον γιατρό λόγω του κόστους ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Σε σχετικό ερώτημα «πόσο συχνά τους τελευταίους 12 μήνες ανησυχήσατε ή αγχωθήκατε για το αν θα έχετε αρκετά χρήματα για να πληρώσετε το ενοίκιο ή την δόση του στεγαστικού σας δανείου», το 29,4% των 8.415 ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι βίωνε «στεγαστική ανασφάλεια».

Και επειδή «ενός κακού, μύρια άλλα έπονται», το 33,3% ανέφερε ότι ανέβαλε/καθυστέρησε την επίσκεψη στον γιατρό, ένα 26,9% απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν είναι καπνιστές και ένα 26,3% δήλωσε πως είχε φτωχή ή μέτρια υγεία. Στα συμπεράσματά της η έρευνα σημειώνει ότι οι αισθανόμενοι στεγαστική ανασφάλεια είναι περισσότερο πιθανό να καπνίζουν σε σύγκριση με αυτούς που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα όπως και ότι είναι έξι φορές πιθανότερο να βάλουν μια επίσκεψη στο γιατρό σε δεύτερη μοίρα.

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλες οι ειδήσεις

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends