Γρίπη: Περιορισμένα ακόμα τα κρούσματα αλλά αναμένεται σύντομα αύξηση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πέρσι τέτοιες μέρες τα κρούσματα γρίπης είχαν χτυπήσει "κόκκινο". Φέτος η κατάσταση βαίνει προς το παρόν ομαλά αλλά οι ειδικοί αναμένουν φυσιολογική αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 10ήμερο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι θα έπρεπε, και δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, πρέπει να το κάνουν άμεσα!

Όσοι νοσηλεύτηκαν μέχρι στιγμή σε ΜΕΘ εξαιτίας των επιπλοκών της γρίπης δεν είχαν εμβολιαστεί. Και οι περισσότεροι είχαν υποκείμενα νοσήματα ή ήταν ηλικιωμένοι, οπότε έπρεπε να έχουν προνοήσει. Αυτό κάτι μας λέει! Να εμβολιαστούμε ακόμα και σήμερα καθώς η φετινή έξαρση γρίπης είναι μπροστά μας!

Χαρακτηριστικό είναι πάντως φέτος ότι υπάρχει διαφορά με τον περσινό Ιανουάριο, οπότε τα κρούσματα ήταν πολλά, ενώ φέτος είναι περιορισμένα. Δείτε και συγκρίνετε στο διάγραμμα παρακάτω, την κόκκινη γραμμή που δείχνει τι γίνεται φέτος και την μπλε που δείχνει την πορεία της γρίπης τον περασμένο χειμώνα.

διαγραμμα

Στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Από την εβδομάδα 40/2017 έως και την εβδομάδα 1/2018, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 7 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ (Πίνακας 1, Διάγραμμα 4).

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.:

Πρόκειται για 4 άνδρες και 3 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 79 έτη, μέση ηλικία 54,4 έτη και διάμεση 55 έτη(Διάγραμμα 6). Τα 5 (71,4%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 2 (28,6%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 2 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών το 1 ανήκε στον
υπότυπο Α(Η3Ν2) και το 1 στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. (Διάγραμμα 4).

Από τα επτά προαναφερόμενα κρούσματα κανένα δεν είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Σημειώνεται ότι τα 4 (57,1%) από τα επτά προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Ένας θάνατος

Από την εβδομάδα 40/2017 έως και την εβδομάδα 1/2018 στην Ελλάδα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. (Πίνακας 1, Διάγραμμα 5). Πρόκειται για έναν άνδρα 79 ετών, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί αν και ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Από το κρούσμα που απεβίωσε απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α(Η3Ν2).

Δείτε τον τελευταίο χάρτη (8 Ιανουαρίου 2018) με τα κρούσματα γρίπης σε όλο τον κόσμο από τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας:

2018_01_08_influenza_update_306

Ειδικοί πάντως εκτιμούν ότι δεν θα γλυτώσουμε και φέτος την έξαρση στα κρούσματα γρίπης, κάτι το οποίο αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο. Και για τον λόγο αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε όσο μπορούμε καλύτερα μέσω του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.