Γλώσσα: Τι αποκαλύπτει το εκάστοτε χρώμα της για την υγεία σας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γλώσσα
Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η γλώσσα μας, μπορεί να είναι ένας αρκετά ακριβής δείκτης της γενικότερης υγείας μας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που κάθε παθολόγος ξεκινάει την πρώτη εξέταση ενός ατόμου, ζητώντας του να ανοίξει το στόμα και να δει την γλώσσα του!

Η γλώσσα του ανθρώπου έχει κανονικά ένα ανοιχτό ροζ χρώμα. Αλλά μπορεί να αλλάξει χρώμα και υφή, ανάλογα με κάποιο πρόβλημα που, ενδεχομένως, να υπάρχει στον οργανισμό.

Δείτε τι δείχνει για την υγεία σας το χρώμα της γλώσσας σας:

Κόκκινο “της φράουλας”

Θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε κάποια ανεπάρκεια βιταμίνης. Μια γυαλιστερή, έντονα κόκκινη γλώσσα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι σας λείπει σίδηρος ή Β12. Η βιταμίνη Β12 και ο σίδηρος απαιτούνται για να ωριμάσουν οι μικροσκοπικές απολήξεις στη γλώσσα. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πόνο, όταν καταναλώνετε καυτά υγρά ή πικάντικες τροφές.

Καφέ ή μαύρο “τρίχωμα”

Θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν έχετε καθόλου καλή στοματική υγιεινή. Μια γλώσσα που καλύπτεται από σκούρο “τρίχωμα” μπορεί να φαίνεται άσχημη στην όψη, αλλά οι γιατροί συμφωνούν ότι δεν είναι αιτία για μεγάλη ανησυχία. Οι απολήξεις της γλώσσας συνήθως φθείρονται από το μάσημα και την κατάποση, αλλά μερικές φορές μπορεί να γίνουν πολύ τραχιές, γεγονός που τις καθιστά πιο πιθανό να φιλοξενούν βακτήρια ή να αποχρωματιστούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή και προβλήματα γεύσης.

Λευκό χρώμα

Μπορεί να σημαίνει ότι έχετε κάποια μόλυνση στην στοματική κοιλότητα, κυρίως. Επίσης, άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικά φάρμακα, μπορεί να έχουν λευκά σημάδια στην γλώσσα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των βακτηρίων της γλώσσας, αλλά και άλλους μικροοργανισμούς που συνυπάρχουν σε ισορροπία. Η αντιβίωση σκοτώνει τα βακτήρια και διαταράσσει αυτή την ισορροπία, επιτρέποντας σε άλλους μικροοργανισμούς να υπερ-αναπτυχθούν.

Ραγάδες

Είναι ένα απλό σημάδι γήρανσης του οργανισμού. Οι ρωγμές δεν αποτελούν κάποιο σημαντικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να είναι πιο ανεπτυγμένες και να εκδηλωθούν νωρίτερα χρονικά, αν έχετε γενικότερη κακή στοματική υγιεινή. Ταυτόχρονα, όμως, από τη στιγμή που εμφανίζονται, πρέπει να καθαρίζετε πολύ καλά τη γλώσσα σας, πειδή μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες μέσα σε αυτές τις αυλακώσεις.

Πηγή: http://www.rd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να κάνετε γρήγορα αν δαγκώσετε τη γλώσσα σας