Γυναικολογικοί καρκίνοι: Ποιοι είναι οι πιο συχνοί;

  • Iatropedia
Οι γυναικολογικοί καρκίνοι προκαλούν έντονη ανησυχία στο αδύναμο φύλο.Οι κυριότερο είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος των ωοθηκών, ο κολπικός καρκίνος, ο καρκίνος του αιδοίου και ο καρκίνος της μήτρας (καρκίνος του ενδομητρίου). Δείτε αναλυτικά τι είναι και πως εκδηλώνονται στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Παναγιώτη Παντελάκου Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγου

Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος σε συχνότητα από τα γυναικολογικά καρκινώματα. Σχετίζεται με την HPV16/18( Human Papillomavirus) λοίμωξη και η συχνότητα του αυξάνεται 1.9 φορές περίπου με τη χρήση αντισυλληπτικών. Η διάγνωση γίνεται μετά από παθολογικά ευρήματα στο Pap – test, κολποσκόπηση και βιοψία.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι εξατομικευμένη ανάλογα με το στάδιο, το βάθος διηθήσεις, την προσβολή των λεμφαδένων, τον ιστολογικό τύπο. Υπάρχει υποομάδα γυναικών που θα επωφεληθούν από χειρουργική επέμβαση και άλλη υποομάδα που πρέπει να υποβληθούν σε εξωτερική ακτινοθεραπεία, βραχυθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Καρκίνος Ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι η πιο συχνή κακοήθεια από τα γυναικολογικά καρκινώματα. Οι παράγοντες κινδύνου είναι η έκθεση του οργανισμού σε οιστρογόνα, αγωγή με Tamoxifen,παχυσαρκία, κληρονομικότητα. Κλινικά εκδηλώνεται με μητρορραγία και η διάγνωση τίθεται ιστολογικά μετά από απόξεση.

Καρκίνος Αιδοίου

Ο καρκίνος του αιδοίου είναι σπάνιος όγκος με συχνότητα περίπου 1/100 000 και αποτελεί 3-4% από τις κακοήθειες του γυναικολογικού συστήματος. Πιο συχνά εμφανίζεται σε ηλικία >70 και στο 20% των περιπτώσεων είναι τοπικά προχωρημένος κατά την διάγνωση. Κλινικά παρουσιάζεται με κνησμό, άλγος, ψηλαφητή μάζα. Το 15%από τους ασθενείς έχουν και άλλη πρωτοπαθή εστία εντοπισμένη στον κόλπο, στον πρωκτό ή στον τράχηλο της μήτρας.

Καρκίνος Κόλπου

Ο καρκίνος του κόλπου είναι πρωτοπαθής μόνο στο 10-20% των ασθενών. Συχνά ο καρκίνος του αιδοίου ή του τραχήλου της μήτρας διηθούν τον κόλπο και περίπου 60% από της γυναίκες έχουν υποβληθεί στο παρελθών σε υστερεκτομή.

Η ακτινοθεραπεία ( συνδυασμός εξωτερικής ακτινοβολίας και βραχυθεραπείας) είναι η θεραπεία εκλογής στον εντοπισμένο καρκίνο του κόλπου με καλό τοπικό έλεγχο.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προστεθεί και χημειοθεραπεία. Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία των οργάνων στην περιοχή.

Παναγιώτης Παντελάκος Ακτινοθεραπευτής- Ογκολόγος,

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

http://www.iatropoli.gr/gr/

http://www.actino-oncology.com/