Γιατί… τρώγεστε με τα ρούχα σας;

  • Iatropedia
Καθόλου τυχαία, τουλάχιστον από ιατρικής άποψης δεν είναι η έκφραση '''τρώγομαι με τα ρούχα μου''. Νεότερες επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν απέδειξαν ότι τα ρούχα που φοράμε λόγω της στενής τους επαφής με το δέρμα μπορεί να ευθύνονται για πολλά ενοχλητικά συμπτώματα όπως η φαγούρα, κοκκινίλες, μύκητες αλλά και για άλλες φλεγμονές.

Τα μάτια σας δεκατέσσερα στα εσώρουχα

Λόγω των στενών επαφών τα εσώρουχα έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα. Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του New Mexico, προτείνουν τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες να φροντίζουν ώστε τα εσώρουχά τους να είναι εκτός από καθαρά και βαμβακερά.

Τα συνθεκτικά ενοχοποιούνται για την εμφάνιση μυκητιάσεων και δερματίτιδων ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα μέλη της Ελληνικής γυναικολογικής Εταιρείας το βαμβακερό ύφασμα αφήνει το δέρμα να «αναπνέει» και να απορροφά τον ιδρώτα. Επίσης οι ειδικοί συνιστούν να είναι άνετα και να μη σας σφίγγουν.

Βάλτε χρώματα

Εκτός από το κατάλληλο ύφασμα, σημαντικό ρόλο για να μην σας ενοχλούν τα ρούχα σας παίζει και το χρώμα. Τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες αποφύγετε τα σκούρα χρώματα τα οποία έχουν την τάση να απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και έτσι να σας προκαλούν εφίδρωση.

Προσοχή στο μαγιό

Αποφύγετε να φοράτε το βρεγμένο μαγιό κάτω από τα ρούχα σας.

Η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την εμφάνιση μυκήτων. Για να αποφύγετε δυσάρεστες δερματικές ενοχλήσεις, αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό σας αμέσως μετά το μπάνιο και πλένετε το με χλιαρό νερό μετά από κάθε μπάνιο.

Mακριά από τα εφαρμοστά παντελόνια

Τα εφαρμοστά παντελόνια, προκαλούν τριβή στο δέρμα και μπορεί να προκαλέσουν θυλακίτιδα (φλεγμονή στο θύλακα της τρίχας).

Η πάθηση εκδηλώνεται με κόκκινα σπυράκια με πύον. Αν εκδηλώσατε αυτά τα συμπτώματα επειδή φοράτε στενά παντελόνια, αλλάζοντας ενδυματολογικές συνήθειες θα υποχωρήσει και ο ερεθισμός του δέρματος.

Αλλάξτε ύφασμα

Ορισμένα υφάσματα όπως τα ακριλικά και διάφορα συνθετικά είναι δυνατόν να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα εξαιτίας της επαφής του δέρματος με το ρούχο. Έτσι μπορεί να εμφανισθούν σε όλο το σώμα εξανθήματα που συνοδεύονται από φαγούρα και ξηρότητα στο δέρμα. Καλό είναι συνιστούν οι ειδικοί επιστήμονες αν έχετε τ΄τοιου είδους αλλεργία να επιλέγετε υφάσματα όπως το βαμβάκι, το λινό ή το μετάξι.

Επιλέξτε τον κατάλληλο στηθόδεσμο

Αν ο στηθόδεσμος είναι σφικτός μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία. Σημαντικό ρόλο παίζει και το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένος. Προτιμήστε μαλακά και υποαλλεργικά υφάσματα. Ακόμη υπάρχουν ειδικοί στηθόδεσμοι τους οποίους μπορείτε να τους φοράτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόνος στην πλάτη: Μήπως φταίει η τσάντα σας;

Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί; Έρευνα

Ήλιος και δέρμα: τι να προσέξουμε στα πρώτα μπάνια