Γιατί πρήζονται κάποιες μέρες τα δάχτυλα του χεριού σας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δαχτυλα
Τα δάχτυλα διογκώνονται για πολλούς λόγους, πολλοί από τους οποίους είναι αβλαβείς. Αλλά σε μερικές περιπτώσεις το πρήξιμο, ειδικά όταν συνδυάζεται με πόνο, μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη σοβαρών υποκείμενων προβλημάτων.

Δείτε μερικούς από τους λόγους που τα δάχτυλά σας πρήζονται κάποιες μέρες και πότε πρέπει να ενημερώσετε σχετικά το γιατρό σας.

Πολύ ζεστές μέρες

Η θερμότητα κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται, κάτι που επιτρέπει σε περισσότερη θερμότητα να διαφύγει από το δέρμα σας, προκειμένου να το κρατήσετε δροσερό. Καθώς τα αγγεία σας διαστέλλονται, μερικά από τα υγρά τους μπορεί να διαρρεύσει στους μαλακούς σας ιστούς και να σας προκαλέσουν πρήξιμο. Αλλά αν παρατηρήσετε πρήξιμο στα χέρια και στα δάκτυλα των χεριών (και όχι των ποδιών) σας, που συνοδεύεται από πόνο ή μια αδύναμη λαβή, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι δεν φταίει μόνο η θερμότητα και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Οστεοαρθρίτιδα

Αν είναι οι ίδιες οι οστικές αρθρώσεις των δακτύλων σας που έχουν διογκωθεί, τότε το πρόβλημά σας μάλλον είναι η οστεοαρθρίτιδα. Αυτή η πάθηση προκαλείται από τη φθορά των ιστών στο τέλος των αρθρώσεών σας. Η οστεοαρθρίτιδα συχνά, αλλά όχι πάντα, συνοδεύεται από πόνο και δυσκαμψία.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Όταν το νεύρο που εκτείνεται κάτω από το αντιβράχιο στην παλάμη του χεριού είναι ερεθισμένο ή συμπιέζεται στον καρπό, τότε έχετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα που αναπτύσσεται. Η επακόλουθη διόγκωση στα δάχτυλα συνήθως συνοδεύεται από πόνο, κάψιμο, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα, συμπτώματα που συχνά αναπτύσσονται αργά κατά τη διάρκεια του χρόνου. Έρευνες δείχνουν ότι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προσβάλλει τρεις φορές πιο συχνά τις γυναίκες από τους άνδρες.

Λεμφοίδημα

Αυτή η πάθηση που κάνει τα δάχτυλά σας να πρήζονται προκύπτει όταν λεμφικό υγρό (το οποίο μεταφέρει τα απόβλητα, τα βακτήρια και τους ιούς έξω από το σώμα) δεν αποστραγγίζεται επαρκώς. Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας μπορεί να πρηστούν πολύ. Το δέρμα σας μπορεί επίσης να είναι πιο σφιχτό ή παχύτερο από ό,τι συνήθως. Το λεμφοίδημα έχει συνδεθεί με χειρουργική επέμβαση ή θεραπείες με ακτινοβολία για τον καρκίνο του μαστού. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το λεμφοίδημα μπορεί επίσης να προκληθεί από την ανώμαλη ανάπτυξη του λεμφικού σας συστήματος.

http://www.prevention.com