Γιατί ορισμένοι έχουν μόνιμη υπνηλία;

  • Iatropedia
Σίγουρα θα έχετε ακούσει φίλους και γνωστούς να δηλώνουν πως ταλαιπωρούνται από υπνηλία. Υπνηλία σχεδόν σε μόνιμη βάση. Αναρωτηθήκατε ποτέ που οφείλεται και τι σχέση μπορεί να έχει με τα τροχαία ατυχήματα;

Ακόμη και κατά 2,5 φορές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα η άπνοια ύπνου από την οποία πάσχουν χιλιάδες Έλληνες.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η νόσος πρέπει να καταπολεμηθεί καθώς μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη για τη ζωή ενός οδηγού.

Το σύνδρομο απνοιών στον ύπνο είναι μια κοινή νόσος που αφορά στο 5% του γενικού πληθυσμού, γεγονός που είναι ήδη γνωστό από τη δεκαετία του 1980.

Χαρακτηρίζεται από την παρουσία διακοπών της αναπνοής (άπνοιες-υπόπνοιες) και αφυπνίσεων από τον ύπνο, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας συνοδεύεται από ημερήσιαυπνηλία, γνωσιακές διαταραχές, αλλά και από καρδιαγγειακέςδιαταραχές, συστηματική φλεγμονή, καθώς και διαταραχές

του μεταβολισμού των λιπιδίων και της γλυκόζης.

Το σύνδρομο φαίνεται όμως να σχετίζεται ισχυρά και με τηνπρόκληση εργατικών και τροχαίων ατυχημάτων.Πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άπνοια ότανμένει αθεράπευτη, αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίουατυχήματος κατά 2,43 φορές.

Οι επιμέρους παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για τροχαίο ατύχημα είναι ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος.

Όπως λένε οι ειδικοί η έγκαιρη διάγνωση πρέπει να αποτελεί στόχογια κάθε γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ώστε να αναγνωρίζει έγκαιρα τα συμπτώματα και να παραπέμπει τους ασθενείς στα εξειδικευμένα κέντρα (εργαστήρια ύπνου) για τη διάγνωση και την εφαρμογή θεραπείας, η οποία τις

περισσότερες φορές συνίσταται σε εφαρμογή συνεχούςθετικής πίεσης αεραγωγών.