Γιατί και κάθε πότε πρέπει να κάνετε γενική εξέταση αίματος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γενική εξέταση αίματος
Η γενική εξέταση αίματος είναι από τις πιο βασικές εξετάσεις που υπάρχουν και με τις οποίες ο κάθε γιατρός μπορεί να εξάγει πάρα πολλά και πολύτιμα συμπεράσματα για την κατάσταση της υγείας σας. Γνωρίζετε όμως τι ακριβώς περιλαμβάνει μια γενική εξέταση αίματος; Γνωρίζετε για ποιους ακροβώς λόγους την κάνουμε;

Η γενική εξέταση αίματος χρησιμοποιείται συχνά ως εξέταση ρουτίνας για να καθορίσει τη γενική κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

  • Τον προσυμπτωματικό έλεγχο για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών
  • Να βοηθήσει στη διάγνωση διαφόρων ιατρικών καταστάσεων, όπως η αναιμία, η λοίμωξη, η φλεγμονή, η αιμορραγία ή οι διαταραχές του αίματος
  • Να παρακολουθείται η πορεία μίας νόσου
  • Να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα μίας θεραπείας μετά την διάγνωση
  • Να ελέγχονται τυχόν επιπλοκές από μία θεραπευτική αντιμετώπιση

Στη γενική αίματος αξιολογούνται τρεις διαφορετικοί τύποι κυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα. Συγκεκριμένα:

  • Αξιολόγηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Τα κύτταρα αυτά αποτελούν μέρος του αμυντικού συστήματος του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων και του καρκίνου και επίσης παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στις αλλεργίες και τη φλεγμονή. Στη γενική αίματος μετρώνται αφενός τα λευκά αιμοσφαίρια και αφετέρου οι διαφορετικοί τύποι λευκών αιμοσφαιρίων που υπάρχουν. Οι πέντε τύποι περιλαμβάνουν τα ουδετερόφιλα, τα λεμφοκύτταρα, τα μονοκύτταρα, τα ηωσινόφιλα και τα βασεόφιλα.
  • Αξιολόγηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά είναι σημαντικά κύτταρα, γιατί μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Στη γενική αίματος μετρώνται τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε απόλυτο αριθμό, ο αιματοκρίτης που δείχνει την εκατοστιαία αναλογία του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε σχέση με τον όγκο του αίματος και η αιμοσφαιρίνη που περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Πολλοί χρήσιμοι δείκτες είναι οι ερυθροκυτταρικοί δείκτες που μας παρέχουν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτοί είναι ο μέσος όγκος ερυθρών (MCV), η μέση περιεκτικότητα αιμοσφαιρίνης (MCH) και η μέση συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης (MCHC).
  • Αξιολόγηση των αιμοπεταλίων. Τα αιμοπετάλια είναι ζωτικής σημασίας για την κανονική πήξη του αίματος.

Κάθε πότε πρέπει να κάνετε γενική εξέταση αίματος

Ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι σώφρον να κάνετε μία τέτοια εξέταση τουλάχιστον 1 φορά κάθε 2 χρόνια.