Γιατί κάποιοι είναι ευτυχισμένοι στο γάμο τους;

  • Iatropedia
Ο γάμος έχει τα σκαμπανεβάσματα του...'Έτσι ορισμένα ζευγάρια έχουν ένα ευτυχισμένο γάμο και κάποια άλλα έναν πιο δυστυχισμένο. Για πρώτη φορά Αμερικανοί ανακάλυψαν ότι η βασική αιτία κρύβεται στο DNA μας.Συγκεκριμένα βρήκαν ότι ένα γονίδιο που ρυθμίζει την σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας, ευθύνεται για το αν είμαστε ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι στον γάμο μας.

Η μελέτη, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley, και του Πανεπιστημίου Northwestern, είναι η πρώτη που συνδέει τη γενετική, με τα συναισθήματα, και την συζυγική ικανοποίηση.

Όπως επισημαίνει ο Ρόμπερτ Λέβενσον ο επικεφαλής της έρευνας «με τη βοήθεια των νέων ευρημάτων, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε καλύτερα τι είναι αυτό που καθορίζει τη σημασία των συναισθημάτων για τον καθένα μας» .

Μελετώντας τις περιπτώσεις 156 ζευγαριών μέσης και προχωρημένης ηλικίας, οι ερευνητές εντόπισαν έναν συσχετισμό ανάμεσα στην ικανοποίηση που προκύπτει από μια σχέση και μια συγκεκριμένη εκδοχή του αλληλόμορφου 5-HTTLPR.

Όπως απέδειξε η μελέτη οι εθελοντές που είχαν κληρονομήσει και από τους δυο γονείς τους αντίγραφα από δύο κοντά αλληλόμορφα 5-HTTPLPR δήλωναν πιο δυστυχισμένοι στον γάμο τους, όταν βίωναν αρνητικά συναισθήματα π.χ. θυμός και περιφρόνηση και πιο ευτυχισμένοι, όταν στον γάμο τους βίωναν θετικά συναισθήματα, π.χ. στοργή, τρυφερότητα ή υπήρχε χιούμορ.

Αντίθετα, οι εθελοντές με ένα ή δύο μακριά αλληλόμορφα φάνηκε να μην επηρεάζονται τόσο από τη συναισθηματική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στον γάμο τους.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Emotion».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Να κάνω στο παιδί μου εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου;

Αλατοθεραπεία…καθαρίζει με φυσικό τρόπο τους πνεύμονες!

Η μοναξιά ''σκοτώνει'' τον γενικό γιατρό!

Όταν η ψυχή πονά! Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας