Γιατί οι ηλικιωμένοι πέφτουν εύκολα θύματα απάτης;

  • Iatropedia
Συνεχώς κατακλυζόμαστε από ειδήσεις: “ηλικιωμένη έπεσε θύμα απάτης”, ή “άγνωστος κορόιδεψε ηλικιωμένο και του απέσπασε μεγάλο χρηματικό ποσό”. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι ηλικιωμένοι άνθρωποι αν και κουβαλάνε χρόνια εμπειρίας, και θα έπρεπε να είναι πιο επιφυλακτικοί, παρόλ' αυτά πέφτουν ευκολότερα θύματα κάποιας απάτης; Διαβάστε γιατί συμβαίνει αυτό...

Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν με αξονικούς τομογράφους τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων και ανακάλυψαν την αιτία που οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, πέφτουν θύματα απάτης. Το συμπέρασμα τους είναι ότι ο εγκέφαλος ενός ηλικιωμένου, δεν μπορεί να “διαβάσει” το πρόσωπο ενός ανθρώπου, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύπιστοι απέναντι σε απατεώνες.

Οι έρευνα έγινε από το πανεπιστήμιο UCLA και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Οι ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Σέλει Τέιλορ, διαπίστωσε ότι η ικανότητα να κρίνουμε την αξιοπιστία κάποιου (είτε από τις κινήσεις του, είτε κοιτώντας τον κατάματα) μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε, καθώς γερνάμε.Ειδικά μετά τα 50 η μείωση αυτής της κριτικής ικανότητας γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό οι επιστήμονες μελέτησαν 2 ομάδες εθελοντών. Η πρώτη ομάδα είχε μέσο όρο τα 23 χρόνια (νέοι) και οι άλλη ομάδα είχε μέσο όρο τα 69 (ηλικιωμένοι). Και στις 2 ομάδες έδειξαν τις ίδιες φωτογραφίες προσώπων και ζητήθηκε να τις αξιολογήσουν, την κάθε φωτογραφία ξεχωριστά, σχετικά με το πιο πρόσωπο θεωρούσαν περισσότερο αξιόπιστο και πιο πρόσωπο αναξιόπιστο.

Η ομάδα των ηλικιωμένων σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό έπεσε έξω τόσο ως προς την κρίση της για την αξιοπιστία όσο και για την εντιμότητα του προσώπου που έβλεπαν. Παράλληλα οι επιστήμονες με τη βοήθεια απεικονιστικής μεθόδου έλεγχαν τη δράση του εγκεφάλου. Και ενώ στην ομάδα των νέων ο εγκέφαλος, όταν έκριναν κάποια φωτογραφία αναξιόπιστη, “χτυπούσε κόκκινο”, στην ομάδα των ηλικιωμένων οι αντιδράσεις ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

Μια εξήγηση που δεν επιβεβαιώνεται επιστημονικά αλλά είναι εικασία, αφορά την ικανότητα των ηλικιωμένων να θυμούνται μόνο τα θετικά και τα αρνητικά που τους έχουν συμβεί να τα βάζουν σε δεύτερη μοίρα. Αυτό ίσως τους κάνει να χαλαρώνουν τα αντανακλαστικά τους. Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές συνιστούν στους ηλικιωμένους να είναι γενικά πιο επιφυλακτικοί στις επαφές τους με αγνώστους, ιδίως όταν εμπλέκονται χρήματα στη μέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ποια είναι η δίαιτα που θωρακίζει από το αλτσχάιμερ

τρίτη ηλικία: άθληση ή μια παρτίδα σκάκι για δυνατότερο εγκέφαλο;

θυμάστε ακόμη τη μυρωδιά της γιαγιάς σας;

η πολλή φρουκτόζη, μας χαζεύει