Γιατί οι αστραπές προκαλούν πονοκεφάλους;

  • Iatropedia
Ναι πολύ καλά διαβάσατε. Οι αστραπές μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες και πονοκεφάλους. Και εάν κάτι τέτοιο μέχρι τώρα ούτε καν είχε περάσει από το μυαλό σας σας λέμε ότι Αμερικάνοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μπορεί να συμβεί. Και όχι μόνο αυτό, οριοθέτησαν τον χώρο που μπορεί να συμβεί. Δηλαδή εντόπισαν την ακτίνα που η αστραπή όταν πέσει, θα προκαλέσει πονοκέφαλο. Το γιατί συμβαίνει αυτό αλλά και στα πόσα χιλιόμετρα μακρυά από την αστραπή δεν θα σας πιάσει ημικρανία διαβάστε το αμέσως...

Επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Βίνσεντ Μάρτιν του πανεπιστημίου του Σινσινάτι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cephalalgia», ανέφεραν ότι όσοι άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιους πόνους στο κεφάλι τους, φαίνεται να επηρεάζονται ακόμη περισσότερο, καθώς τις ημέρες των αστραπών. Εκείνες τις ημέρες τα συμπτώματα πονοκεφάλου τους αυξάνονται κατά 31% και της ημικρανίας κατά 28%.

Κινδυνεύουν όμως και οι υγιείς άνθρωποι εκείνοι δηλαδή που δεν ταλαιπωρούνται από πονοκέφαλο και ημικρανίες. Η μελέτη των επιστημόνων κατέληξε ότι αυτοί οι άνθρωποι (αν και υγιείς) έχουν 24% επιπλέον πιθανότητες να πάθουν ημικρανία ή πονοκέφαλο, όταν ο ουρανός θα σκίζεται από αστραπές και εκείνοι θα βρίσκονται σε μια ακτίνα μικρότερη των 40 χιλιομέτρων.

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό, αυτό να συμβαίνει από την ηλεκτρικές αλλαγές στον αέρα, αφού οι αστραπές μεταβάλλουν το ηλεκτρικό δυναμικό τόσο της περιοχή όπου πέφτουν, όσο και του εγκεφάλου . Όταν ένας κεραυνός πέσει στο έδαφος δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Ταυτόχρονα στο σημείο που η αστραπή θα σκίσει την ατμόσφαιρα, αυξάνεται το όζον και απελευθερώνονται άλλες οργανικές και ανόργανες ουσίες που πιθανότατα να δημιουργούν πονοκεφάλους.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να αναφέρει σε ένα προσωπικό ημερολόγιο πότε νιώθει ημικρανία, ή πονοκέφαλο και να καταγράφει τι καιρό κάνει τη στιγμή που πονάει το κεφάλι τους. Το ημερολόγιο το κράτησαν για ένα εξάμηνο. Τα συμπεράσματα που βγήκαν ήταν ότι εκτός από τον άνεμο, την βαρομετρική πίεση, την θερμοκρασία και την υγρασία, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση πονοκεφάλων έπαιζαν και οι αστραπές.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Βίνσεντ Μάρτιν χρησιμοποίησε μαθηματικούς τύπους και βρήκε ότι κατά μέσο όρο με τις αστραπές, οι πονοκέφαλοι αυξάνονται στο 19%. Διαπίστωσε μάλιστα ότι οι αστραπές με αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο φαίνεται να αυξάνουν περισσότερο τους πόνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

εσάς παγώνει ο εγκέφαλος σας;

υπάρχει συσχετισμός της επιληψίας με τις ημικρανίες;

πονοκέφαλοι και ημικρανίες, λόγω καιρού;

τα 6 γονίδια που ευθύνονται για τον πονοκέφαλο

ποιος είναι ο πιο δυσάρεστος ήχος σια το ανθρώπινο αυτί

τι μπορεί να πάθουν τα παιδιά από τα βιντεοπαιχνίδια. ΦΩΤΟ