Γιατί έχουμε διαφορετικό χρώμα ματιών από τους άλλους;

  • Iatropedia
Κάποιοι άνθρωποι έχουν μπλέ μάτια, άλλοι καστανά και άλλοι γκρι. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το χρώμα των ματιών καθορίζεται μόνο από τους γονείς ή είναι κάτι πιο σύνθετο;

Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι το χρώμα των ματιών εξαρτάται μόνο από ένα γονίδιο. Η αλήθεια είναι ότι είναι πιο σύνθετο ακόμα, γιατί το χρώμα των ματιών είναι ένα πολυγονιδιακό γνώρισμα.

Το χρώμα στα μάτια του κάθε ανθρώπου εξαρτάται από τη μελανίνη που έχει στην ίριδα των ματιών. Τα μπλε μάτια οφείλονται στην έλλειψη μελανίνης ενώ τα σκούρα καστανά μάτια έχουν αρκετά μεγάλη ποσότητα.

Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα (έλλειψη μελανίνης) έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια ενώ εκείνοι που έχουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα έχουν περίσσεια μελανίνης και τις περισσότερες φορές και σκουρόχρωμα μάτια.

Η έλλειψη μελανίνης εξηγεί επίσης γιατί τα μωρά όταν γεννιούνται με ανοιχτόχρωμα μάτια (συνήθως μπλε) και μετά σκουραίνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί αρχίζουν και παράγουν μελανίνη και έτσι σκουραίνει το χρώμα των ματιών τους.

Δείτε επίσης:

Πότε είναι απαγορευτικοί οι φακοί επαφής;

Γιατί πονάμε όταν αλλάζει ο καιρός;

Κίνδυνος τα διακοσμητικά μαγνητάκια στο ψυγείο;

Έχεις πονοκέφαλο; Γιατί;

Σκοτώνει η υπερβολική κατανάλωση νερού;

Μυρίζει η αναπνοή σου; Καταπολέμησε το!

Δεν ακούω καλά. Γιατί;