Γιατί δεν αναπνέω καλά;

  • Iatropedia
Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις (μη-καρκινικοί), οιδηματώδεις σχηματισμοί που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μύτης και των παραρρινίων κόλπων. Τα πιο συχνά συμπτώματα που προκαλούν είναι η βουλωμένη μύτη και η ρινική καταρροή. Στη θεραπεία και αντιμετώπιση χρησιμοποιούνται συνήθως ρινικές σταγόνες στεροειδών για τη συρρίκνωση των πολυπόδων αν και η χειρουργική αφαίρεση των πολυπόδων είναι μερικές φορές απαραίτητη. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους ρινικούς πολύποδες.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Οι ρινικοί πολύποδες είναι μαλακοί οιδηματώδεις σχηματισμοί που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μύτης και μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία δεν είναι γνωστή. Θεωρείται ότι η συνεχιζόμενη, χρόνια φλεγμονή στη μύτη προκαλεί πρήξιμο (οίδημα) του βλεννογόνου. Λόγω της βαρύτητας, αυτή η διόγκωση κρέμεται προς τα κάτω σχηματίζοντας τον πολύποδα. Οι πολύποδες συνήθως επηρεάζουν και τα δύο ρουθούνια και μπορεί σταδιακά να αυξάνονται σε μέγεθος αποφράσσοντας τελικά τη ρινική κοιλότητα.

Οι πολύποδες μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στα ιγμόρεια και τα παραρρίνια με αποτέλεσμα να μειωθεί η όσφρηση. Ορισμένες καταστάσεις αυξάνουν τις πιθανότητες της φλεγμονής της μύτης και την εμφάνιση των πολυπόδων. Σε αυτές περιλαμβάνονται το άσθμα, η αλλεργία στην ασπιρίνη, η κυστική ίνωση και το σύνδρομο Churg-Strauss.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Αρχικά μπορεί να νομίζετε ότι έχετε ένα κρυολόγημα, λόγω της ρινική συμφόρησης και της καταρροής. Όμως τα συμπτώματα του κρυολογήματος συνήθως διαρκούν μόνο 2-14 ημέρες, αλλά στην περίπτωση των ρινικών πολυπόδων θα διαρκούν περισσότερο και δεν θα υποχωρούν χωρίς θεραπεία.

Το κύριο σύμπτωμα είναι η αίσθηση απόφραξης της μύτης. Μπορεί να δυσκολεύεστε να αναπνέετε από τη μύτη και να διαπιστώνετε ότι χρειάζεται να αναπνέετε από το στόμα. Μπορεί κάποιοι να νιώθουν εκκρίσεις στο πίσω μέρος του λαιμού τους. Αυτό οφείλεται στη βλέννα που προέρχεται από το πίσω μέρος της μύτης λόγω των μεγάλων πολυπόδων.

Η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης μπορεί να ελαττωθούν.

Η βουλωμένη μύτη μπορεί να κάνει τη φωνή σας να ακούγεται διαφορετικά.

Οι μεγαλύτεροι πολύποδες μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ροχαλητό και άπνοια ύπνου.

Τα άτομα με πολύποδες είναι πιο επιρρεπή να πάθουν ιγμορίτιδα.

Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει τοπικά σπρέι και φάρμακα από το στόμα, η βάση των οποίων είναι κυρίως η κορτιζόνη, για κάποιο διάστημα. Αν η συντηρητική αγωγή αποτύχει απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ''ανοίγει'' η μύτη συχνά…τι να κάνω;

Βουλωμένη μύτη: πως να αναπνεύσετε ελεύθερα