Γιατί χάνετε τα μαλλιά σας;

  • Iatropedia
Μπορεί η τριχόπτωση να θεωρείται ανδρικό προνόμιο αλλά και οι γυναίκες κινδυνεύουν εξίσου να χάσουν τα μαλλιά τους. Οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί είναι από μια απλή και προσωρινή έλλειψη βιταμινών, έως ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας καθημερινά χάνονται γύρω στις 50 με 100 τρίχες που θεωρείται μια φυσιολογική απώλεια. Αν όμως χάνετε μεγαλύτερο αριθμό τριχών από ό,τι συνήθως και η απώλειά τους συνεχίζεται για περισσότερες από δυο εβδομάδε τότε θα πρέπει να χτυπήσετε το κακό στην ρίζα του. Ποιοι λόγοι υγείας όμως προκαλούν τριχόπτωση;

Οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια των μαλλιών είναι βάσει των επιστημόνων τηςΑμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας οι εξής:

εγκυμοσύνη

Έχει παρατηρηθεί ότι στην διάρκεια της εγκυμοσύνης οι μέλλουσες μανούλες πολλές φορές χάνουν τα μαλλιά τους εξαιτίας των ορμονών. Μάλιστα, η απώλεια έχει παρατηρηθεί πιο συχνά μετά τη γέννηση του μωρού, παρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

κληρονομικότητα

Σύμφωνα με τους; επιστήμονες της Αμερικανικής Ακαδημίας δερματολογίας η γυναικεία τριχόπτωση, που ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία, είναι βασικά η γυναικεία εκδοχή της ανδρικής φαλάκρας.

Το οικογενειακό ιστορικό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.'Έτσι αν προέρχεστε από μια οικογένεια, όπου οι γυναίκες άρχισαν να έχουν απώλεια μαλλιών σε μια ορισμένη ηλικία, τότε ίσως να είστε πιο επιρρεπείς σε αυτό. Σε αντίθεση μάλιστα με τους άνδρες, οι γυναίκες δεν έχουν την τάση να υποχωρεί η γραμμή των μαλλιών τους, αλλά να διευρύνεται, εμφανίζοντας μία αισθητή αραίωση των μαλλιών.

φάρμακα

Διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα ενοχοποιούνται στην απώλεια μαλλιών όπως είναι ορισμένα αντικαταθλιπτικά αλλά και κάποια μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Καλό είναι να συζητήσετε με το γιατρό σας αν λαμβάνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα.

Επίσης ορισμένα κοκτέιλ σκευασμάτων, που χρησιμοποιούνται στην χημειοθεραπεία μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών.

Ωστόσο, όταν η χημειοθεραπεία σταματά, τα μαλλιά επανέρχονται στη φυσιολογική τους ανάπτυξη.

αναιμία

Σχεδόν μία στις 10 γυναίκες ηλικίας 20 έως 49 υποφέρει από αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου η οποία προκαλεί τριχόπτωση.

υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός είναι η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Όταν ο θυρεοειδείς αδένας που βρίσκεται στο λαιμό υπολειτουργεί μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας, προκειμένου να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις.

σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Μια ακόμη σοβαρή αιτία που ενοχοποιείται για την αραίωση των μαλλιών είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS ) το οποίο μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων κύστες των ωοθηκών, αύξηση του σωματικού βάρους, αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, αλλαγές στην έμμηνο ρύση, αλλά και στειρότητα. Καλό είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας προκειμένου να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.