Γαστροσκόπηση: Όλα όσα θέλετε να μάθετε

  • Iatropedia
Ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των επιστημόνων είναι η γαστροσκόπηση αφού χάρη σε αυτή την εξέταση οι γαστρεντερολόγοι μπορούν να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα στο στομάχι αλλά και να κάνουν όταν κρίνουν απαραίτητο βιοψία.

Τα ύποπτα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να σας οδηγήσουν στον γαστρεντερολόγο είναι:

απώλεια βάρους,

ανορεξία, αναιμία

πόνο στην πλάτη

Δυσπεψία ή καούρες.

Μάλιστα η κλινική εξέταση είναι απαραίτητη όταν:

Τα συμπτώματα προκύπτουν ξαφνικά (χωρίς να συνδέονται με τη λήψη φαγητού κλπ.).

Οι ασθενείς νιώθουν ανορεξία που συνδυάζεται και με απώλεια βάρους.

Αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην κατάποση.

Τι είναι

Η γαστροσκόπηση είναι μια πολύ σημαντική εξέταση, κατά τη διάρκεια της οποία μέσω κάμερας ο γιατρός βλέπει την κατάσταση του στομάχου.

Η εξέταση γίνεται κατά κανόνα πρωί και ο εξεταζόμενος δεν θα πρέπει να έχει φάει τίποτα 6 ώρες πριν, αλλά ούτε και να έχει πιει τίποτα τις προηγούμενες 3 ώρες. Μάλιστα στην περίπτωση που θα πρέπει να ανιχνευθεί το ελικοβακτηρίδιο, ο ασθενής θα πρέπει να μην έχει πά­ρει φάρμακα για το στομάχι τις τελευ­ταίες 10-15 ημέρες.

Θεωρείται μια σχετικά δύσκολη εξέταση και έτσι αν οι πάσχοντες δεν την αντέχουν τότε οι γιατροί βάζουν ξυλοκαΐνη τοπικά στο στόμα και έτσι, ο ασθενής έρχεται σε μέθη.

Προηγουμένως, τοποθετείται ένα ειδικό πλαστικό στο στόμα, ώστε να κρατιέται ανοιχτό, με μια τρύπα στη μέση για να περάσει από εκεί το γαστροσκόπιο. Η διάρκεια της είναι λίγα λεπτά και δεν απαιτείται νοσηλεία.

Οδηγίες

Πάντως αν δεν πρόκειται για ελικοβακτήριο του πυλωρού ή κάποιο ΄’άλλο σοβαρό πρόβλημα οι γιατοί συνιστούν οι ασθενείς να αντιμετωπίσουν τις ενοχλήσεις στο στομάχι με την αποφυγή των φαγητών και ποτών που εντείνουν το πρόβλημα, καθώς και με τη λήψη αντιόξινων φαρμάκων.

Αποφύγετε τον καφέ, το κάπνισμα, το ­αλκοόλ, τα μπαχαρικά, το βαρύ φαγητό (τσιγα­ριστά, πικάντικα, λιπαρά, τηγα­νητά, καυτερά κλπ.), αλλά και η ψυχο­λογική πίεση ενώ κάποια αντιόξινα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτών.