Γάλλος Υπουργός Υγείας: “Βγάλτε τα εμφυτεύματα από το στήθος σας”

  • Iatropedia
Το θέμα των εμφυτευμάτων σιλικόνης της Γαλλικής εταιρίας PIP καθημερινά διογκώνεται και προσλαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Ο Γάλλος Υπουργός Υγείας κ. Ξαβιέ Μερτράν, με ανακοίνωση του, συνέστησε σήμερα στις 30.000 Γαλλίδες που έχουν εμφυτεύματα σιλικόνης της εταιρίας PIP, να πάνε να τα αφαιρέσουν.

“Για προληπτικούς λόγους και χωρίς το χαρακτήρα του επείγοντος, να πάνε να αφαιρέσουν την σιλικόνη της PIP από το στήθος τους, ακόμη και εάν δεν έχει παρατηρηθεί πρόβλημα” τόνισε ο Γάλλος Υπουργός Υγείας.

Μέχρι και χθες οι Γαλλικές υγειονομικές αρχές συνιστούσαν στις 30.000 γυναίκες που είχαν σιλικόνη PIP στο στήθος τους, απλά να πάνε να εξεταστούν από τον ιατρό τους και να υποβληθούν σε εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις. Σήμερα το Υπουργείο Υγείας αλλάζει πλεύση και τις προτρέπει διακριτικά να πάνε να τα αφαιρέσουν.

Το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Γαλλίας πάντως είναι καθησυχαστικό και ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες με εμφυτεύματα της εταιρίας PIP, σε σχέση με τα εμφυτεύματα άλλων εταιριών.

Το θέμα που έχει προκύψει στη Γαλλία και αφορά τουλάχιστον 30.000 γυναίκες απασχολεί και την Αγγλία αφού και εκεί άλλες 50.000 γυναίκες έχουν στο στήθος τους Γαλλικά εμφυτεύματα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γαλλίας: “έχει αποδειχτεί ότι τα εμφυτεύματα της PIP, υπάρχει κίνδυνος να διαρραγούν ή να υπάρξει μόλυνση από την σιλικόνη που περιέχουν.

Η Γαλλική δικαιοσύνη έχει ασκήσει και δίωξη κατά της εταιρίας που κατηγορείται για “ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες από αμέλεια”. Μία γυναίκα που χρησιμοποίησε εμφύτευμα τη συγκεκριμένη εταιρία, πέθανε ενώ άλλες 7 εμφάνισαν καρκίνο. Η Γαλλική εταιρία PIP, παρήγαγε το χρόνο 100.000 εμφυτεύματα. Τα προϊόντα της άρχισαν να αποσύρονται το 2010.

Με χθεσινή του ανακοίνωση και ο ΕΟΦ, τονίζει ότι από τη χώρα μας τα προϊόντα της PIP έχουν αποσυρθεί από τον Απρίλιο του 2010, δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο ανεπιθύμητο συμβάν και προτρέπει της Ελληνίδες καλού κακού να επισκεφτούν τον ιατρό τους για να τις εξετάσει.