Φυλάξτε με υγεία τα φάρμακά σας!

  • Iatropedia
Για να μην γίνουν τα φάρμακα ...φαρμάκι πάρτε τα μέτρα σας. Το μπάνιο δεν είναι το καλύτερο μέρος φύλαξης τους αφού η υγρασία και οι αυξημένες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτό δημιουργούν ένα περιβάλλον που ευνοεί την αλλοίωσή τους. Διαβάστε πως μπορείτε να φυλάξτε τα φάρμακα σας!

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Πολλοί άνθρωποι αποθηκεύουν τα φάρμακά τους στο μπάνιο, αλλά αυτό το σημείο είναι ένα από τα χειρότερα μέρη φύλαξης. Η υγρασία και οι αυξημένες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται δημιουργούν ένα περιβάλλον που ευνοεί την αλλοίωσή τους.

Έτσι κάτω από αυτές τις συνθήκες το φάρμακο μπορεί να γίνει λιγότερο αποτελεσματικό πριν από την ημερομηνία λήξης του. Τις ίδιες επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα έχει και το φως, οπότε βρείτε ένα σημείο που δεν εκτίθεται στον ήλιο.

Φυλάξτε τα φάρμακα σε ένα δροσερό, ξηρό και ασφαλές μέρος που δεν μπορεί να προσεγγιστεί εύκολα από τα μικρά παιδιά. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα ντουλάπι ή ένα κουτί που να κλειδώνει.

Εάν παρόλα αυτά πρέπει να κρατήσετε τα φάρμακα στο μπάνιο φροντίστε να είναι σφραγισμένα καλά. Αν αποθηκεύετε τα φάρμακα στην κουζίνα αποφύγετε τα σημεία που είναι κοντά στο φούρνο, νεροχύτη και ηλεκτρικές συσκευές.

Ορισμένα φάρμακα έχουν συγκεκριμένες οδηγίες φύλαξης, όπως για παράδειγμα η ινσουλίνη. Για το λόγο αυτό διαβάζετε πάντα τις εσώκλειστες οδηγίες και συμβουλευτείτε το γιατρό η το φαρμακοποιό σας.

Μην αυξομειώνετε μόνοι σας τη δοσολογία, μη σταματάτε τη θεραπεία χωρίς ιατρική συμβουλή και προπαντός μη συστήνετε φάρμακα σε άλλους επειδή σας τα χορήγησε ο γιατρός σας. Αν ξεχάσατε να πάρετε μία δόση μην πάρετε την επόμενη διπλή, αλλά ενημερώστε το γιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες.

Εάν έχετε χάσει το κουτί και τις οδηγίες και δεν είστε σίγουροι για ποιο λόγο προορίζεται ένα φάρμακο μην το πάρετε. Επίσης ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων και αν έχουν λήξει μην τα χρησιμοποιήσετε.

Τα φάρμακα που έχουν λήξει πρέπει να ανακυκλώνονται, γιατί όταν τα πετάμε περνάνε στο χώμα αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα και αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον, αλλά και για εμάς. Ρωτήστε στο φαρμακείο της γειτονιάς σας για τους ειδικούς πράσινους κάδους και το πρόγραμμα ανακύκλωσης.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι αν αλλάξετε ή σταματήσετε τη θεραπεία σας, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, και σας περισσέψουν φάρμακα που δεν έχουν λήξει να τα δωρίσετε σε κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία για τους συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη και για οικονομικούς λόγους τα στερούνται.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com