Το φάρμακο που παίρνει ο Ντόναλντ Τραμπ για την τριχόπτωση μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο στον προστάτη!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ντόναλντ Τραμπ
Νοτιοκορεάτες επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι ένα κοινό φάρμακο για την τριχόπτωση, που το χρησιμοποιεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να αποτρέψει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη κατά το ένα τρίτο!

Τα ευρήματα ομάδας ερευνητών από το πανεπιστημίου Chungbuk αποκάλυψαν, ότι οι άνδρες που παίρνουν φάρμακο με τη δραστική ουσία “finasteride” (φιναστερίδη) είδαν τα ποσοστά του προστατικού αντιγόνου (prostate-specific antigen – PSA) να πέφτουν κατά ένα τρίτο.

Το PSA είναι μια πρωτεΐνη που συνδέεται με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Τι φάρμακα παίρνει ο Ντόναλντ Τραμπ

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times, ο επί χρόνια προσωπικός γιατρός του Ντόναλντ Τραμπ, Χάρολντ Ν. Μπόρνσταϊν, αποκάλυψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί το φάρμακο με το εμπορικό σήμα “Propecia” κατά της τριχόπτωσης. Αυτό το φάρμακο περιέχει -μεταξύ άλλων- και την ουσία finasteride.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ίδιος γιατρός είχε επίσης αποκαλύψει σε μια σειρά συνεντεύξεων, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει φάρμακα για τρεις παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός φαρμάκου που σχετίζεται με τον προστάτη και το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη των τριχών.

Ο δρ. Μπόρνσταϊν, γαστρεντερολόγος με έδρα στη Νέα Υόρκη, δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί αντιβιοτικά για τον έλεγχο της ροδόχρου ακμής, μιας δερματικής πάθησης που προκαλεί ερυθρότητα.

Τι κάνει η φιναστερίδη που περιέχεται στο φάρμακο τριχόπτωσης του Ντόναλντ Τραμπ

Η ουσία finasteride, που αναπτύχθηκε αρχικά για να θεραπεύσει ουρικά προβλήματα στους άνδρες, δουλεύει κάνοντας μικρότερους τους αδένες του προστάτη. Μειώνει επίσης τα επίπεδα της ορμόνης διϋδροτεστοστερόνης, που είναι γνωστό ότι βλάπτει τα θυλάκια των τριχών.

“Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι οι 5-άλφα αναστολείς, όπως η φιναστερίδη, ή και η δουταστερίδη (dutasteride), μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα PSA. Ως εκ τούτου θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αξιοπιστία και ενός τεστ PSA”. Αυτό δήλωσε η Karen Stalbow, επικεφαλής του οργανισμού Head of Policy, Knowledge and Impact at Prostate Cancer UK.

Πώς έγινε η έρευνα

Για την μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν τα αποτελέσματα του φαρμάκου σε 1.379 ασθενείς με αλωπεκία (τύπου φαλάκρας).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πώς μερικοί άνδρες παρουσίασαν αυξημένη μυϊκή μάζα και μυϊκή απόδοση, καθώς και αυξημένη λίμπιντο. Η φιναστερίδη είναι, επίσης, γνωστό ότι έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως η χαμηλή διάθεση, μειωμένη ικανότητα στύσης και ακόμη και η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την φιναστερίδη ως δραστική ουσία για την αντιμετώπιση της φαλάκρας το 1997.

http://www.timesnownews.com