Φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

  • Iatropedia
Η έγκαιρη χημειοθεραπεία με το κυτταροτοξικό φάρμακο docetaxel δίνει έως και δύο χρόνια περισσότερο χρόνο ζωής σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο, δείχνει μεγάλη νέα μελέτη.

Το αντικαρκινικό docetaxel (ντοσεταξέλη) συνήθως χορηγείται όταν αποτυγχάνει η ορμονική θεραπεία, αλλά έρευνα που έγινε στην Βρετανία και την Ελβετία σε 2.962 άνδρες έδειξε ότι αν χορηγηθεί από την αρχή, συγχρόνως με την ορμονική θεραπεία, χαρίζει 43 έως 65 επιπλέον μήνες ζωής. Αυτό συμβαίνει κυρίως αν χορηγηθούν στον ασθενή έξι δόσεις του φαρμάκου αυτού. Η σχετική έρευνα έδειξε ότι το προσδόκιμο ζωής με τον συγκεκριμένο τρόπο θεραπείας αυξήθηκε κατά μέσο όρο από 10 σε 22 μήνες.

Ο καθηγητής Nicholas James του Warwick University, ένας από τους ερευνητές γιατρούς που έλαβαν μέρος στην μεγάλη αυτή έρευνα, υποστηρίζει ότι όλοι οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που είναι σε προχωρημένο στάδιο πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με docetaxel. Ο καθηγητής Malcolm Mason του Cardiff University λέει ότι «η χημειοθεραπεία πρέπει να αρχίζει νωρίτερα, αμέσως μόλις αρχίσει και η ορμονοθεραπεία».

Ο 77χρονος John Angrave από το Hinckley του Leicestershire στην Βρετανία αποτελεί απόδειξη αυτού του τρόπου θεραπείας του καρκίνου του προστάτη. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «μου έδιναν τρία έως πέντε χρόνια ζωής… Τώρα έχουν περάσει επτά χρόνια από τότε και όχι μόνο είμαι ζωντανός, αλλά αισθάνομαι και πολύ καλά, κάνω τις βόλτες μου, παίζω με τα εγγόνια μου και έχω μια πολύ καλή ποιότητα ζωής».