Φακοί επαφής: πότε πρέπει να τους βγάλουμε;

  • Iatropedia
Οι φακοί επαφής δεν είναι απλά θέμα αισθητικής. Όσοι έχουν φορέσει λένε, δίχως δεύτερη κουβέντα ότι είναι περισσότερο εξυπηρετικοί και πιο βολικοί από τα γυαλιά. Όμως το να φοράμε φακούς επαφής, απαιτεί υπευθυνότητα κυρίως απέναντι στην υγεία και τον εαυτό μας. Χρειάζονται καθαριότητα, υγιεινή και καθόλου μα καθόλου πίεση.

Η εφαρμογή φακών επαφής είναι πλέον μια σχετικά εύκολη διαδικασία μετά την εκμάθηση της μεθόδου εφαρμογής και αφαίρεσής τους από εξειδικευμένο οπτικό.

Πριν την πρώτη εφαρμογή και κατά διαστήματα μετά είναι απαραίτητος ο έλεγχος των ματιών από οφθαλμίατρο, καθώς υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες μπορεί να αντενδείκνυται η χρήση φακών επαφής.

Κάποιες από αυτές είναι οι παρακάτω:

1. Μικροβιακές μολύνσεις και φλεγμονές του ματιού (βλεφαρίτιδες, επιπεφυκίτιδες, κλπ).

2. Παθήσεις του κερατοειδούς, όπως διάβρωση κερατοειδούς, τραυματισμοί και φλεγμονές.

3. Ανεπαρκής έκκριση δακρύων και διαταραχές δακρυϊκού επιστρώματος σε περιπτώσεις ξηρού οφθαλμού.

4. Παθήσεις του οφθαλμού που απαιτούν συχνή ενστάλαξη κολλυρίων, όπως ιριδοκυκλίτιδα και χρόνιο γλαύκωμα

5. Αλλεργίες (αλλεγικές επιπεφυκίτιδες, κλπ).

6. Σε περιπτώσεις αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης, σε διάφορα ανθυγιεινά επαγγέλματα (με πολλή σκόνη, καπνό, κλπ) και γενικά καταστάσεις που η παρακολούθηση του ατόμου από οφθαλμίατρο είναι δύσκολη.

Συμπερασματικά, η χρήση των φακών επαφής δίνει ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα και μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε άφοβα σύμφωνα με τις οδηγίες του οπτικού, τηρώντας πάντοτε τους κανόνες υγιεινής και κάνοντας τον καθιερωμένο έλεγχο των ματιών στον οφθαλμίατρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το γλαυκωμα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τις επιπεφυκίτιδες στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia