Εξωσωματική: Πόσες προσπάθειες μπορεί να κάνει μια γυναίκα για μην πλήξει την υγεία της

  • Iatropedia
Υπάρχει κάποιος περιορισμός στον αριθμό των προσπαθειών για εξωσωματική γονιμοποίηση; Μπορεί ένας μεγάλος αριθμός εξωσωματικών να επηρεάσει την υγεία της γυναίκας;

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς τον αριθμό των εξωσωματικών που μπορεί να κάνει μια γυναίκα. Θεωρητικά λέμε ότι στις 4 προσπάθειες έχουμε πιάσει το 80% της επιτυχίας. Όμως αυτός ο περιορισμός θα πρέπει να τοποθετείται από το ζευγάρι. Θα πρέπει κάποια στιγμή να πρέπει να πάρει μια απόφαση μέχρι πόσες προσπάθειες θα κάνει. Ιδιαίτερα όταν λέμε για προσπάθειες σε φυσικό κύκλο, ο αριθμός καταλαβαίνετε πως μπορεί να είναι πολύ υψηλός λόγω του ότι δεν υπάρχει καμία φαρμακευτική επιβάρυνση.

Δεν θα υποστηρίξουμε όμως μόνο το τεχνικό μέρος της προσπάθειας αλλά και το ψυχολογικό μέρος του ζευγαριού μιας και η όλη διεργασία είναι μια βιολογική και ψυχολογική καταπόνηση. Οι μέχρι τώρα μελέτες σχετικά με την επικινδυνότητα, η οποία μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη, για την υγεία της γυναίκας από την λήψη και τον αριθμό των ορμονών και φαρμάκων στα πλαίσια της φαρμακευτικής διέγερσης δεν υπάρχει καμία ένδειξη, σε μεγάλο αριθμό ασθενών, συσχέτισης μεταξύ λήψεως φαρμάκων και δημιουργία βλάβης στην υγεία της μητέρας.

Ας το δούμε σε λογική βάση και όχι μέσα από τα ιατρικά συγγράμματα: πλέον των 5.000.000 παιδιών έχουν γεννηθεί στο κόσμο μέσω της εξωσωματικής. Λάβετε υπόψη σας ότι ένα ισόποσο ποσό γυναικών έχουν κάνει προσπάθειες αλλά δεν έχουν επιτύχει. Αν λοιπόν υπήρχε αυτή η άμεση συσχέτιση μεταξύ φαρμακευτικής διέγερσης και βλάβης της υγείας της γυναίκας τότε θα ήταν ένα τραγικό νούμερο.

Έχει συμβεί ποτέ να πείτε σε κάποιο ζευγάρι να μην κάνουν άλλη προσπάθεια;

Σε κάθε ζευγάρι που έρχεται στο Κέντρο βάζουμε έναν στόχο, ο οποίος έχει σχέση με το προφίλ του ζευγαριού, μιλώ για το ορμονικό προφίλ και αν θέλετε πιο συγκεκριμένα για το αναπαραγωγικό προφίλ του ζευγαριού στο οποίο συνυπολογίζεται και η ηλικία της γυναίκας .

Σε αυτό ναι, λέμε ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια της εξωσωματικής και να υποστηρίξουμε το ζευγάρι ψυχολογικά ώστε να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα.