Έξυπνα τρικ για να περάσει γρήγορα ο πονόλαιμος!

  • Iatropedia
Οι ιώσεις έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και ο ενοχλητικός πονόλαιμος ταλαιπωρεί πλήθος κόσμου. Ο πονόλαιμος μπορεί να γίνει βασανιστικός εμποδίζοντας την κατάποση και την ομιλία και έτσι καταφεύγουμε στα φαρμακεία να προμηθευτούμε προϊόντα που θα μας ανακουφίσουν. Δείτε στο επιστημονικό άρθρο ποιες είναι οι απλές και οικονομικές λύσεις στο σπίτι που βοηθάνε στην αντιμετώπισή του.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Ο πονόλαιμος είναι ένα συχνό σύμπτωμα που προκύπτει από φλεγμονή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και συγκεκριμένα του φάρυγγα, του λάρυγγα και των αμυγδαλών. Το πιο σύνηθες αίτιο αποτελούν οι ιογενείς λοιμώξεις.

Στόχος της θεραπείας είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα που τις περισσότερες φορές είναι πολύ ενοχλητικά. Δεδομένου ότι οι περισσότερες περιπτώσεις πονόλαιμου προκαλούνται από ιούς τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανένα θεραπευτικό ρόλο στην αντιμετώπισή του.

Ακολουθώντας κάποια απλά βήματα στο σπίτι θα νιώσετε καλύτερα και θα διαπιστώσετε πως οι παρακάτω θεραπείες είναι αρκετά αποτελεσματικές χωρίς να σπαταλήσετε επιπλέον λεφτά!

Ο πονόλαιμος είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενος και θα υποχωρήσει περίπου σε μία εβδομάδα.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ξεκουράζεστε και να αποφεύγετε τις κοινωνικές επαφές προκειμένου να προληφθεί η μετάδοση της νόσου.

Πίνετε πολλά υγρά (νερό, τσάι, χαμομήλι, χυμούς), γιατί το πιο βασικό όταν είστε άρρωστοι και ο λαιμός σας είναι ερεθισμένος είναι να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Μία από τις πιο απλές και αποτελεσματικές θεραπείες είναι οι συχνές γαργάρες με αλατόνερο. Βάλτε μία κουταλιά της σούπας αλάτι σε μία κούπα χλιαρό νερό, ανακατέψτε και στη συνέχεια κάντε γαργάρες.

Εξίσου αποτελεσματικό είναι να πιείτε ένα ζεστό ρόφημα με μέλι και λεμόνι. Σε μία κούπα χλιαρό νερό προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού λεμόνι και ένα κουταλάκι μέλι. Η οξύτητα του λεμονιού βοηθάει στην παραγωγή σάλιου και ανακουφίζει την ξηρότητα του λαιμού και το μέλι ανακουφίζει από το οίδημα και τη φλεγμονή.

Ένα πανάρχαιο σπιτικό γιατρικό για το κρυολόγημα είναι η κοτόσουπα. Η κοτόσουπα θα καταπραΰνει τον πονόλαιμο και τρώγεται εύκολα σε αντίθεση με άλλα φαγητά που μπορεί να δυσκολεύεστε να καταπιείτε.

Τυλίξτε μία ζεστή πετσέτα γύρω από το λαιμό σας και αφήστε την για 15 λεπτά περίπου. Η ανακούφιση θα είναι άμεση, γιατί η θερμότητα θα αυξήσει τη ροή του αίματος στην πάσχουσα περιοχή.

Κάντε εισπνοές ατμού. Βράστε λίγο νερό και σκύψτε από επάνω έχοντας τοποθετήσει μία πετσέτα στο κεφάλι σας (για να παγιδεύεται ο ατμός).

Θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό αν ρίξετε μέσα στο βραστό νερό και μία χούφτα φύλλα ευκάλυπτου.

Εισπνέετε για 5 λεπτά (και όχι παραπάνω από 10 λεπτά) και επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές την ημέρα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr