Εξελίξεις στη συνδυαστική επέμβαση διαφράγματος – ρινοπλαστικής

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς οφείλει ταυτόχρονα να βελτιώσει το σχήμα της μύτης-ενός τρισδιάστατου σχηματισμού-αλλά και να ελευθερώσει την αναπνοή.

γράφει η Αργυρώ Κυπραίου
Χειρουργός ΩΡΛ – Ρινοπλαστικός, διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός
Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ

Είναι απαραίτητο να έχουμε επιτυχία και στους δύο αυτούς στόχους , καθώς η υγεία του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι απολύτως συνδεδεμένη με τη λειτουργία της μύτης , ενώ ,βέβαια, δεν είναι ανεκτό πλέον να έχουμε καλύτερη εμφάνιση αλλά η μύτη να μην αναπνέει! Επιτυχημένη είναι η επέμβαση που πληροί όλους τους λειτουργικούς και αισθητικούς της στόχους σε υψηλό επίπεδο.

Α)ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Το ρινικό διάφραγμα πρέπει να είναι σωστά ευθειασμένο , χωρίς να απουσιάζουν (να έχουν αφαιρεθεί) τα περισσότερα τμήματα του.Επομένως , στα δύσκολα και μετατραυματικά ρινικά διαφράγματα ο χειρουργός πρέπει να έχει μια πληθώρα τεχνικών αποκατάστασης και συναρμολόγησης των σπασμένων τμημάτων ,τα οποία θα συνθέσει δουλεύοντας εσωτερικά ή εξωτερικά. Έτσι ,η μύτη θα πάρει το απαιτούμενο ύψος και η κορυφή δεν θα έχει κλίση προς τα χείλη.

Β)ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Απαιτείται ανάλυση των χαρακτηριστικών του προσώπου και των τριτημορίων αυτού (en face και profile). Η φωτογράφηση και οι μετρήσεις των γωνιών της μύτης με το μέτωπο , τα χείλη και το πηγούνι είναι απαραίτητη. Η προσομοίωση του αποτελέσματος με ηλεκτρονικό υπολογιστή έχει μέγιστη σημασία τόσο για τη συμβουλευτική του ασθενούς όσο και για να κατανοήσει ο χειρουργός τις επιθυμίες του. Με τη φωτογράφηση και τις αναλύσεις που θα γίνουν , ο χειρουργός θέτει το πλάνο της επέμβασης και τις τεχνικές που θα απαιτηθούν.
Η σύγχρονη ρινοπλαστική προσφέρει λύσεις ακόμα και σε περιστατικά-πρόκληση, που έως τώρα δεν έβρισκαν σημαντικές βελτιώσεις. Αντιμετωπίζει τις πολύ λοξές και παραμορφωμένες μύτες ,τις ουλές και τις ασυμμετρίες από παλαιότερες επεμβάσεις ή τραύματα. Επίσης ,περιστατικά με εκ γενετής δυσμορφίες στη μύτη και στα χείλη ,περιστατικά με διατρήσεις στο ρινικό διάφραγμα, ακόμα και ελλείψεις χόνδρων και δέρματος στη μύτη.
Το επίπεδο των αποτελεσμάτων είναι υψηλό, τόσο στα απλά όσο και στα περίπλοκα περιστατικά .Η τάση είναι οι αλλαγές να μην είναι υπερβολικές, η μύτη να είναι ισχυρή και σταθερή στο χρόνο και να μη φαίνεται χειρουργημένη. Επιτυχημένη είναι η ρινοπλαστική όταν η μύτη έχει αρμονικές αναλογίες και φωτοσκιάσεις σε όλες τις γωνίες, έτσι ώστε να αναμειγνύεται με τα χαρακτηριστικά του προσώπου και να αφήνει το βλέμμα του συνομιλητή να επικεντρωθεί στα μάτια και στα χείλη.