Εσείς τι ώρα τρώτε βραδινό;

  • Iatropedia
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι Έλληνες, είναι από τους πιο παχύσαρκους λαούς; Μα πως γίνεται; Όταν μάλιστα έχουμε και την περίφημη “μεσογειακή διατροφή” στο... πιάτο μας, δεν τρώμε τόσα “σκουπίδια” και φαστ φουντ όπως οι άλλοι λαοί; Και όμως δεν είμαστε και συλφίδες. Το αντίθετο. Τι συμβαίνει λοιπόν; Αναρωτηθήκατε μήπως τι ώρα τρώτε το βραδινό σας φαγητό; Τι ώρα δειπνείτε; Διαβάστε γιατί δεν πρέπει να τρώμε το βραδινό μας, κοντά στα μεσάνυχτα...

Καταρχήν πόσοι από εσάς δεν έχετε φάει ένα καλό βραδινό και μετά να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε. Αποκλείεται. Θα νιώθετε το στομάχι σας βαρύ σαν να έχετε καταπιεί πέτρες, θα έχετε καούρες, και το πιθανότερο είναι να ξενυχτήσετε αγκαλιά με ένα μπουκάλι σόδα. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι παίρνουν το δείπνο τους νωρίς το βράδυ και όχι κοντά στα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα να μένουν τουλάχιστον 15 ώρες (μαζί με τον ύπνο) δίχως να φάνε, είναι πιο αδύνατοι από εκείνους που τρώνε την ίδια ποσότητα φαγητού και τις ίδιες θερμίδες, πολύ αργότερα.

Σύμφωνα με μελέτη του Cell Metabolism όσο μακρύτερα χρονικά απέχουν το δείπνο από το πρωινό τόσο καλύτερα το κορμί και ο μεταβολισμός μας επεξεργάζεται την τροφή και το λίπος. Οι επιστήμονες επίσης τονίζουν πως καλό θα είναι το βράδυ να επιλέγουμε να φάμε τροφές που είναι ευκολοχώνευτες. Έτσι σύμφωνα με το National Institutes of Health των ΗΠΑ, τα γεύματα αργά το βράδυ μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία που παρεμβαίνει στον ύπνο.

Ένα άλλο θετικό του να τρώμε το δείπνο μας όσο πιο νωρίς μπορούμε είναι ότι δίνουμε χρόνο στο στομάχι μας να επεξεργαστεί την τροφή και αποφεύγουμε την όξινη παλινδρόμηση που συχνά μας ταλαιπωρεί εάν φάμε αργά και βαριά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πέφτουμε για ύπνο νηστικοί. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο άλλο άκρο, διότι και αυτή η κατάσταση επιβαρύνει και εξαντλεί τον οργανισμό μας για την επόμενη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση ας προσπαθήσουμε να γίνουμε στο θέμα του βραδινού φαγητού, “ευρωπαίοι” και να παίρνουμε το δείπνο μας κοντά στις 7 το απόγευμα. Όσο πιο αργά τρώμε τόσο περισσότερα τριγλυκερίδια παράγονται στο αίμα, αφού οι θερμίδες δεν καίγονται, κάτι που σταδιακά καθίσταται επικίνδυνο για εμφράγματα και σοβαρές καρδιαγγειακές ασθένειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προστατέψτε την καρδιά σας με Μεσογειακή δίαιτα

Εξαφανίζουν το λίπος με το… κρύο

Έκρηξη Διαβήτη στην Ελλάδα: 1 στους 10 πάσχει από τη νόσο. Όλα τα στοιχεία

Δουλεύετε καθιστοί; Να σηκώνεστε όσο συχνά μπορείτε

Στραμπουλήξατε τον αστράγαλο σας; Χρήσιμες πρώτες βοήθειες