Ερυθρότητα και πρήξιμο στο πέος: Δείτε τι σημαίνει

  • Iatropedia
Η βαλανίτιδα είναι μια φλεγμονή της βαλάνου, δηλαδή του τμήματος που είναι στην κεφαλή του πέους. Μια παρόμοια πάθηση είναι και η βαλανοποσθίτιδα, η οποία αναφέρεται σε φλεγμονή του κεφαλιού του πέους και του περιβάλλοντος δέρματος.

Τα συμπτώματα της βαλανίτιδας περιλαμβάνουν ερυθρότητα ή οίδημα, κνησμό, εξάνθημα, πόνο και έκκριση δυσώδους υγρού.

Τι προκαλεί την βαλανίτιδα

Η βαλανίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες που δεν έχουν κάνει περιτομή (χειρουργική αφαίρεση τμήματος του δέρματος που περιβάλλει το πέος) και οι οποίοι δεν προσέχουν την προσωπική τους υγιεινή.

Η φλεγμονή μπορεί να συμβεί εάν το ευαίσθητο δέρμα κάτω που περιβάλλει το πέος δεν πλένεται τακτικά και προσεκτικά, επιτρέποντας στον ιδρώτα, σε σωματίδια, σε νεκρά δερματικά κύτταρα και σε βακτήρια να συσσωρευθούν σε εκείνο το σημείο και να προκαλέσουν ερεθισμό.

Άλλες αιτίες της βαλανίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Δερματίτιδα/αλλεργία: Η δερματίτιδα είναι μια φλεγμονή του δέρματος, η οποία συχνά προκαλείται από μια ερεθιστική ουσία ή αλλεργία εξ' επαφής.

Η ευαισθησία σε χημικές ουσίες σε ορισμένα προϊόντα (όπως σαπούνια, απορρυπαντικά, αρώματα και τα σπερματοκτόνα από ορισμένους τύπους προφυλακτικών) μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, όπως ερεθισμό, κνησμό, και εξάνθημα.

Μόλυνση: Η μόλυνση με την το μικρόβιο candida albicans μπορεί να οδηγήσει σε κνησμό, ερυθρότητα και εξάνθημα. Ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένης της γονόρροιας, του έρπητα και της σύφιλης, μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα όμοια με της βαλανίτιδας.

Επιπλέον, οι άνδρες με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βαλανίτιδας. Η γλυκόζη (σάκχαρο) στα ούρα που παγιδεύονται κάτω από το δέρμα που περιβάλλει το πέος χρησιμεύουν ως ένα “γόνιμο έδαφος” ανάπτυξης για επιβλαβή βακτηρίδια.

Πιθανές επιπλοκές

Η μακροχρόνια φλεγμονή ή μόλυνση μπορεί να:

-Δημιουργήσει πληγή και να περιορίσει το άνοιγμα του πέους (στένωση)

-Κάνει δύσκολο και επίπονο το να τραβήξετε το δέρμα προς τα πίσω/κάτω για να αποκαλυφθεί η άκρη του πέους (μια κατάσταση που ονομάζεται φίμωση)

-Κάνει δύσκολη και επίπονη το να τραβήξετε το δέρμα προς τα μπροστά/πάνω για να καλύψει την βάλανο (μια κατάσταση που ονομάζεται παραφίμωση)

-Επηρεάσει την παροχή αίματος προς την άκρη του πέους

-Αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του πέους

Εξετάσεις για διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει το πρόβλημα μόνο με εξετάσεις. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να κάνετε και εξετάσεις του δέρματος για ιούς, μύκητες, ή βακτήρια. Μπορεί επίσης να χρειαστεί βιοψία δέρματος από το συγκεκριμένο σημείο.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της βαλανίτιδας:

-Αντιβιοτικά χάπια ή κρέμες/αλοιφές χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία, όταν βαλανίτιδα που προκαλείται από βακτήρια.

-Κρέμες στεροειδών μπορεί να βοηθήσουν όταν η βαλανίτιδα συνοδεύεται από δερματικές παθήσεις.

-Αντιμυκητιακές κρέμες συνταγογραφούνται αν η πάθηση οφείλεται σε κάποιον μύκητα.

http://www.webmd.com/

http://www.nlm.nih.gov/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέντε μύθοι και αλήθειες για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τι κάνουμε όταν σπάσει το προφυλακτικό; 5 απλά κόλπα