Έρευνα για το εμβόλιο της ελονοσίας μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία για τον καρκίνο

  • Iatropedia
Ενώ εργάζονταν επάνω σε ένα εμβόλιο για τις έγκυες γυναίκες που προσβάλλονται από ελονοσία, ερευνητές στη Δανία βρήκαν μια ομοιότητα μεταξύ του πλακούντα και των όγκων, η οποία επιτρέπει πρωτεΐνες ελονοσίας να σκοτώσουν καρκινικά κύτταρα.

Η μέθοδος της επίθεσης στα καρκινικά κύτταρα ήταν αποτελεσματική σε ποντίκια κατά πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου, ωστόσο οι ερευνητές είπαν ότι δεν είναι σίγουροι για το αν το ίδιο θα συμβεί και με τους ανθρώπους.

«Για δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει τις ομοιότητες μεταξύ της αύξησης του πλακούντα και της αύξησης των καρκινικών όγκων”, δήλωσε ο Αλί Σαλάντι, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Τμήμα Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. «Ο πλακούντας είναι ένα όργανο, το οποίο μέσα σε λίγους μήνες, αυξάνεται από μόνο λίγα κύτταρα σε ένα όργανο που ζυγίζει περίπου δύο κιλά, και παρέχει το έμβρυο με οξυγόνο και τροφή σε ένα σχετικά ξένο περιβάλλον. Αυτή η συμπεριφορά ομοιάζει πολύ με εκείνη των όγκων, που μεγαλώνουν επιθετικά σε ένα σχετικά ξένο περιβάλλον”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν οι τα κύτταρα υδατάνθρακα της ελονοσίας που κολλούν σε ένα πλακούντα λειτουργούν όμοια με τα καρκινικά κύτταρα. Οι επιστήμονες δημιούργησαν την ίδια πρωτεΐνη που τα κύτταρα ελονοσίας χρησιμοποιούν για να προσκολλώνται στον πλακούντα και προσέθεσαν μια τοξίνη σε αυτή. Η πρωτεΐνη και η τοξίνη στη συνέχεια “αναζητούν” καρκινικά κύτταρα στο σώμα, απορροφώνται από αυτά, απελευθερώνουν την τοξίνη και τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν.

Σε πειράματα σε ποντίκια με λέμφωμα μη-Χότζκινς, οι καρκινικοί τους όγκοι μειώθηκαν σε μέγεθος κατά 75%. Σε δύο από τα έξι ποντίκια με καρκίνο του προστάτη ο καρκίνος εξαφανίστηκε εντελώς μετά από 1 μήνα και τα 5 από τα 6 ποντίκια με καρκίνο των οστών ήταν ζωντανά δύο μήνες μετά την συγκεκριμένη διαδικασία.

Με βάση αυτά τα πειράματα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πρωτεΐνη της ελονοσίας “στοχεύει” μόνο καρκινικά κύτταρα και κανένα άλλο είδος κυττάρων.

Όσο για το πότε μπορεί η επιστήμη να έχει πιο σίγουρα αποτελέσματα για αυτήν τη σπουδαία ανακάλυψη, ο δρ Σαλάντι είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν το 2019.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Cell.

http://www.upi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιθανή θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον με… φάρμακα κατά της ελονοσίας!

Το κρεμμύδι προστατεύει από τέσσερα είδη καρκίνου!